Amerykany

4.49 (160 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię ciasteczka nazywane popularnie Amerykany, więc postanowiłam je upiec w domu. Wyszły bardzo dobre, nawet mój tata, który za nimi nie przepada zajadał się nimi.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki cukru
    5 jaj
    25 dag margaryny
    1 kr mąki
    2 szklanki mleka
    4 łyżeczki amoniaku
    Lukier:
    3 szklanki cukru pudru
    8 łyżek wody przegotowanej letniej
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Amerykany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowa masa na ciastka 1. Ciasto:
    Margarynę rozpuścić i ostudzić. Podgrzane mleko wymieszać z amoniakiem, dodać jaja i roztrzepać. Do masy dodać stopniowo cukier i przesianą mąkę, dodać rozpuszczoną margarynę i dokładnie wyrobić ciasto. Nakładać na około 2 łyżki ciasta/jedno ciastko. Robić duże odstępy, bo ciastka się rozrastają. Piec 15-20 minut w temperaturze 160 C.
    Lukier
    Cukier puder wymieszać dokładnie z wodą i sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita, gładka masa.
    Ciastka po ostygnięciu posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować