Bardzo lubię ciasteczka nazywane popularnie Amerykany, więc postanowiłam je upiec w domu. Wyszły bardzo dobre, nawet mój tata, który za nimi nie przepada zajadał się nimi.
30 min
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki cukru
5 jaj
25 dag margaryny
1 kr mąki
2 szklanki mleka
4 łyżeczki amoniaku
Lukier:
3 szklanki cukru pudru
8 łyżek wody przegotowanej letniej
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1.Ciasto:
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Podgrzane mleko wymieszać z amoniakiem, dodać jaja i roztrzepać. Do masy dodać stopniowo cukier i przesianą mąkę, dodać rozpuszczoną margarynę i dokładnie wyrobić ciasto. Nakładać na około 2 łyżki ciasta/jedno ciastko. Robić duże odstępy, bo ciastka się rozrastają. Piec 15-20 minut w temperaturze 160 C.
Lukier
Cukier puder wymieszać dokładnie z wodą i sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita, gładka masa.
Ciastka po ostygnięciu posmarować lukrem.
Komentarze