Amerykańskie naleśniki z sosem czekoladowym

4.5 (198 ocen)

  • 40 min

Małe okrągłe placuszki z pyszną warstwową wkładką polane domowym sosem czekoladowym tworzą wspaniały efekt dla oczu i podniebienia, pycha!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1 szklanka mleka 3,2%
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    masło lub olej do smażenia

    Nadzienie:
    dżem wiśniowy
    200 g serka homogenizowanego waniliowego

    Sos czekoladowy:
    1 szklanka mleka
    50 g gorzkiej czekolady
    1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka kakao
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Naleśniki

Amerykańskie naleśniki z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubić na pulchną pianę mikserem wlać mleko wsypać mąkę i zmiksować gładkie gęste ciasto.Odstawić na 15 minut aby "odpoczęło"po czym smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu nieduże okrągłe naleśniki.


  • 2. Sos czekoladowy:
    Czekoladę gorzką połamać na kawałki zagotować z połową szklanki mleka z cukrem, w drugiej połowie rozrobić kakao i mąkę ziemniaczaną wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować sos czekoladowy.
  • 3. Naleśniki smarować dżemem wiśniowym oraz twarożkiem układać warstwowo na wierzchu polać sosem czekoladowym udekorować świeżą melisą i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować