bardzo dobry czekoladowy deserek - i bardzo szybki!!!
Składniki:
100 g czekolady deserowej i 100 g czekolady na polewę (z dużą zawartością kakao będzie lepsza)
150 g masła
3 jajka
250 g cukru
cukier wanilinowy
100 g mąki
szczypta soli
100 ml śmietanki 30%
Amerykańskie brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połamaną w kawałki czekoladę i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej i odstawiamy by masa przestygła. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas ucierając dodajemy po łyżce rozpuszczoną masę czekoladową, a następnie mąkę, szczyptę soli i śmietanę. Ciasto wlewamy na blaszkę (tortownicę) i pieczemy ok 25-30 min w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w otwartym piekarniku do wystygnięcia. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej i posypujemy skórką pomarańczową.
Komentarze