Amerykański hamburger

4.5 (184 ocen)

  • 40 min

Nie ma lepszego hamburgera niż domowy. Robiąc swój fast-food sprawiamy, że nie jest on już tak niezdrowy. Wiemy jakie mięso wykorzystaliśmy, warzywa są świeże, bułka chrupiąca, a ilość dodatków w sam raz.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 4 duże hamburgery.

    Na kotlet:
    500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
    2-3 łyżeczki musztardy
    do smaku: sól, pieprz, majeranek
    jeżeli posiadacie, to nieco sosu sojowego

    Pozostałe:
    4 bułki do hamburgerów
    1 czerwona cebula
    1-2 pomidory
    3 ogórki kiszone
    kilka liści sałaty
    majonez, musztarda, ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Hamburgery

Amerykański hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do mięsa dodać musztardę, sól, pieprz, majeranek, kilka kropel sosu sojowego i dobrze zagnieść. Jeżeli jest za suche, to dodać wody, będzie się lepiej formować kotlety.
  • 2 2. Liście sałaty umyć i dobrze osuszyć. Pomidory i cebulę pokroić w krążki, ogórki w cienkie plasterki. Bułki przekroić.
  • 3 3. Z mięsa uformować kotlety i przypiec na grillu (ewentualnie jeżeli nie macie takiej możliwości, to na patelni grillowej). Bułki podgrzać (ja opiekłam je w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C).
  • 4 4. Hamburger składamy następująco: Podgrzane bułki posmarować majonezem, ułożyć na nich 1-2 liście sałaty, następnie upieczony kotlet. Kotlet posmarować musztardą i ketchupem, ułożyć cebulę, pomidor, ogórki kiszone. Całość przykryć górą bułki (posmarowaną majonezem).

Porady

Jeżeli kotlety będziecie robić na grillu, to można je posypać lekko przyprawą do grilla.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Ogórek Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

5 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

hamburger

To może cię zainteresować