Ambasador

4.5 (193 ocen)

  • 30 min

Ciemne bakaliowe ciasto z polewą. Rewelacja!

  • 30 min

Składniki:

  • 250g masła
    2 szklanki cukru
    5 łyżek kakao
    1 szklanka mleka
    1 cukier waniliowy
    2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    bakalie (ilość wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kakaowe Desery

Ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ambasador 1. Masło z cukrem rozpuścić i zagotować w rondelku. Dodać 5 łyżek kakao i szklankę mleka - chwilę mieszać, aby masa lekko zgęstniała.Zdjąć z ognia i dodać cukier waniliowy.
    Odlać pół szklanki masy, do reszty dodać przesianą mąkę z proszkiem.
    Ubić żółtka aby zbielały i zwiększyły swoją objętość. Dodać do masy i wymieszać.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wymieszać łyżką z masą.
    Dodać bakalie.
    Ciasto wylać na natłuszczoną blachę. Piec ok 1 godz. w temp. 180st lub do suchego patyczka.
    Do odlanej wcześniej pół szklanki masy kakaowej wlać kieliszek rumu. Ciasto jeszcze gorące gęsto nakłuć patyczkiem i wylać polewę.
    Odstawić do ostudzenia.

    Smacznego!

Porady

Zamiast rumu często daję likier kokosowy lub jajeczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować