Ciasto Ambasador

4.48 (176 ocen)

Kolorowe ciacho z dużą ilością kremu

Składniki:

  • Biszkopt ;
    9 jaj
    25 dkg cukru
    15 dkg mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka wanilii w płynie lub cukier waniliowy
    9 łyżek ciepłej wody
    Masa:
    1litr mleka
    budyń waniliowy lub śmietankowy
    5 żółtek
    5 łyżek mąki kartoflanej
    1 łyżeczka wanilii
    1 szkl. cukru
    45 dkg. masła
    2 galaretki
    puszka ananasa
    10 dkg. rodzynek
    5 dkg czekolady deserowej
    1 łyżka kakao
    spirytus do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią do białości , dodać wodę . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , wsypać do utartych żółtek , wymieszać . Białka ubić na sztywno , delikatnie połączyć z masą żółtkową . przelać do formy o wymiarach 36/22 cm .piec około 30 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części .
  • 2. Masa:
    W 1,5 szklanki mleka rozmieszać budyń , mąkę i żółtka . Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią ,na gotujące się mleko wlać budyń ,zagotować . Masło utrzeć , do utartego dodać wystudzony budyń i spirytus.
    Masę podzielić na dwie części ,do jednej dodać kakao ,rodzynki wcześniej sparzone , i pokrojoną czekoladę .
    Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody , odstawić do lekkiego stężenia .
  • 3. Przełożenie placka :
    Biszkopt - masa ciemna - biszkopt - masa jasna - pokrojone ananasy - tężejąca galaretka.

Porady

Z tego przepisu biszkopt wychodzi wilgotny i bardziej zbity niż zwykły tradycyjny ( taki biszkopt lubi moja rodzinka ) , dlatego też możemy zrobić biszkopt według własnego, ulubionego przepisu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

image-16thti3

To może cię zainteresować