Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią do białości , dodać wodę . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , wsypać do utartych żółtek , wymieszać . Białka ubić na sztywno , delikatnie połączyć z masą żółtkową . przelać do formy o wymiarach 36/22 cm .piec około 30 minut w temp. 175*C. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części .
2.Masa:
W 1,5 szklanki mleka rozmieszać budyń , mąkę i żółtka . Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią ,na gotujące się mleko wlać budyń ,zagotować . Masło utrzeć , do utartego dodać wystudzony budyń i spirytus.
Masę podzielić na dwie części ,do jednej dodać kakao ,rodzynki wcześniej sparzone , i pokrojoną czekoladę .
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody , odstawić do lekkiego stężenia .
3.Przełożenie placka :
Biszkopt - masa ciemna - biszkopt - masa jasna - pokrojone ananasy - tężejąca galaretka.
Porady
Z tego przepisu biszkopt wychodzi wilgotny i bardziej zbity niż zwykły tradycyjny ( taki biszkopt lubi moja rodzinka ) , dlatego też możemy zrobić biszkopt według własnego, ulubionego przepisu
Komentarze