Ambasador

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Ciasto wymagające i kosztowne, ale nadające się nawet na przyjęcie u ambasadora. Smakiem zachwyci każdego. Idealne na jubileusze, urodziny, rocznice czy komunie.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka mąki tortowej
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 kisiel cytrynowy
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 kostki masła lub margaryny
    1,5 szklanki cukru
    7 żółtek
    3 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2-3 łyżki kakao
    1 gorzka czekolada
    10 dag rodzynek
    10 dag orzechów laskowych
    1 puszka brzoskwiń

Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrem. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać widelcem z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej blaszki wysmarowanej i posypanej bułką tartą. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 2. Krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić z pozostałym mlekiem zimnym i wymieszać z budyniem. Wlać gotujące się mleko cienką strużką, cały czas mieszając. Gdy budyń się i zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 3. Masło utrzeć na puch i, wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, rodzynki i pół gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać. Do drugiej części masy włożyć pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy.
  • 4. Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą rozsmarować najpierw ciemny krem, a potem jasny. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto. Wstawić do lodówki na 8 godzin.

Porady

Samą masę można również wykorzystać do przygotowania tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować