ALPEJSKA KOSTKA

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis poleciła znajoma z NK. Przepis zmodyfikowałam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki tortowej
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    nowy krem:
    -1 puszka masy krówkowej -400 g.
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -1 jogurt grecki-400 g.
    -1 śnieżka
    -100 g. małych bezików, białych
    -5 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    stary krem:
    -1 puszka masy krówkowej
    -0,5 litra śmietany kremówki
    -10 dkg małych bezików
    -3 śmietan-fixy

    -1/3 gorzkiej czekolady
    -1/3 białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bezy

Alpejska kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki (30x40) wyłożonej papierem. Piec ok. 25 min. w 175*.
  • masa i beziki 2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić ze śnieżką, potem miękką masą krówkową. Dodawać porcjami jogurt a na koniec letnią żelatynę. Krótko zmiksować. Wsypać pokruszone beziki, lecz trochę zostawić na posypanie po wierzchu.Szybko wkręcić i wyłożyć na biszkopt. Posypać resztą bezików.
  • stara wersja 3. Stara wersja.Śmietankę ubić ze śmietan-fixami, potem dodawać po łyżce miękkiej masy krówkowej. Skruszyć beziki,do masy i wyłożyć na biszkopt. Na górę zetrzeć czekolady. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Beziki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować