Alla Wielkanocny strudel

0 (0 ocen)

Pyszny drożdżowy strudel z dodatkiem wyrazistego szpinaku białej kiełbasy oraz jajka. Idealnie smakuje podany z sosem chrzanowym

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:

    250g mąki
    1 jajko + 1 żółtka
    2 - 3dkg drożdży
    63 g masła roztopionego
    ok. 125 ml mleka
    1 łyżeczka cukru

    środek
    900g szpinaku mrożonego w brykietach
    7-8 ząbków czosnku
    1 serek topiony
    2 białe kiełbaski
    3 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Strudel Dania główne

Alla wielkanocny strudel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże , cukier i 50 ml ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże zaczną rosnąć
  • 2. Jajko i żółtko rozbełtać z solą i odrobina cukru.Do mąki z zaczynem dodać mieszaninę jajek i resztę składników. Wyrobić ciasto - ale by było twardsze niż zwykłe drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia
  • 3. Szpinak:
    Na patelnij rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj żabki czosnku przecisnięte przez praskę. Smaż mieszając ok 1 minutę. Dodaj szpinak. Smaż do odparowania wody. Dodaj serek i wymieszaj. Całość ostudż
  • 4. Jajka przekrój na pół
  • 5. Ciasto rozwałkuj na prostokąt
  • image-1lapug1 6. Wysmaruj go szpinakiem
  • image-24bjt58 7. Ułóż kiełbasę
  • image-06knvx0 8. Oraz jajka
  • image-2109wwi 9. Zwiń w roladę
  • 10. Piecz ok 50min w 180 stopniach góra-dół.
    Gdy ciasto się już zezłoci przykryj je aby się nie przypiekło
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować