Alla wielkanocny strudel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże , cukier i 50 ml ciepłego mleka. Poczekać aż drożdże zaczną rosnąć
2.Jajko i żółtko rozbełtać z solą i odrobina cukru.Do mąki z zaczynem dodać mieszaninę jajek i resztę składników. Wyrobić ciasto - ale by było twardsze niż zwykłe drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia
3.Szpinak:
Na patelnij rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj żabki czosnku przecisnięte przez praskę. Smaż mieszając ok 1 minutę. Dodaj szpinak. Smaż do odparowania wody. Dodaj serek i wymieszaj. Całość ostudż
4.Jajka przekrój na pół
5.Ciasto rozwałkuj na prostokąt
6.Wysmaruj go szpinakiem
7.Ułóż kiełbasę
8.Oraz jajka
9.Zwiń w roladę
10.Piecz ok 50min w 180 stopniach góra-dół.
Gdy ciasto się już zezłoci przykryj je aby się nie przypiekło
Komentarze