Alla serniczek ze śliwkami i borówkami

0 (0 ocen)

Śliwki w natarciu:) pyszne słodko-kwaskowe ciasto w stylu sernik na zimno, polecam:))

Składniki:

  • Ciasto:

    1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    160 g masła
    160 g cukru
    3 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki kakao

    Masa:

    1 galaretka wiśniowa
    200 ml wrzątku
    200 g śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 śmietan-fix
    4 łyżki borówek amerykańskich

    Śliwki:

    400 g śliwek
    3 łyżki cukru w wanilią
    2 łyżeczki cukru żelującego ( ja użyłam dżemix 2:1)
    szczypta cynamonu
    na tortownicę 17cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Alla serniczek ze śliwkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło utrzeć z cukrem 1. Ciasto: Do miski miski przesiać mąkę ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem na jasny puch.
  • dodać po 1 jajku 2. Następnie dodawać po 1 jajku cały czas ucierając. Stopniowo dodawać mąkę ii wymieszać do połączenia się składników.
  • dodać kakao do ciasta 3. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać najpierw jasne ciasto, potem ciemne i delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 190 st piekarnika i piec do suchego patyczka około 30-35 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • do śmietany dodać galaterkę 4. Masa: Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody wody, wymieszać i zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Do miski przelać śmietanę , dodać cukier puder i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i ubić na pół sztywno. Cienkim strumieniem wlać galaretkę cały czas ubijając
  • dodać borówki 5. Dodać borówki. Wymieszać.
  • wylać masę na ciasto 6. Na talerz wyłożyć ciasto, zapiąć obręcz od tortownicy i wylać masę. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
  • śliwki usmazyć 7. Śliwki: Owoce umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Przekroić na ćwiartki.Przełożyć na patelnię. Cukier wymieszać z cukrem żelującym i cynamonem. Wsypać na śliwki, wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Ostudzić. Wyłożyć na masę śmietanową i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Przed podaniem uwolnić z obręczy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować