Alla serniczek ze śliwkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do miski miski przesiać mąkę ze szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem na jasny puch.
2.Następnie dodawać po 1 jajku cały czas ucierając. Stopniowo dodawać mąkę ii wymieszać do połączenia się składników.
3.Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać najpierw jasne ciasto, potem ciemne i delikatnie wymieszać. Wstawić do nagrzanego do 190 st piekarnika i piec do suchego patyczka około 30-35 min. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
4.Masa: Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody wody, wymieszać i zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Do miski przelać śmietanę , dodać cukier puder i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i ubić na pół sztywno. Cienkim strumieniem wlać galaretkę cały czas ubijając
5.Dodać borówki. Wymieszać.
6.Na talerz wyłożyć ciasto, zapiąć obręcz od tortownicy i wylać masę. Odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.
7.Śliwki: Owoce umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Przekroić na ćwiartki.Przełożyć na patelnię. Cukier wymieszać z cukrem żelującym i cynamonem. Wsypać na śliwki, wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Ostudzić. Wyłożyć na masę śmietanową i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Przed podaniem uwolnić z obręczy. Smacznego!
Komentarze