Alla Amaretti

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne migdałowe ciasteczka,zrobione na wzór włoskich Amaretti.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g mielonych migdałów
    filiżanka drobnego cukru do wypieków
    1/2 filiżanki cukru pudru do obtoczenia
    1/2 łyżki kakao
    2 jajka
    1 i 1/2 lyżki ekstraktu migdałowego
    dżem ,np.truskawkowy

Alla amaretti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • 2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • 3. W misce wymieszaj migdały,drobny cukier i kakao,dodaj jajka i ekstrakt migdałowy, zmiksuj wszystko mikserem na jednolitą masę.
  • 4. Z masy uformuj małe kuleczki,lekko spłaszcz,obtocz w cukrze pudrze i w każdym ciesteczku zrób małą dziurkę ,używając do tego ,np. końca drewnianej łyżki.
  • 5. Piecz przez około 20 min.-ciasteczka powinny być lekko wilgotne i miękkie. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia.
    Na koniec dziurki w ciasteczkach wypełnij odrobiną dżemu i lekko obsyp cukrem pudrem.

Porady

Ciasteczka najlepsze są po kilku dniach-kiedy troszeczkę stwardnieją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy