Idealne na Święta Wielkanocne. Domownicy na pewno będę zaskoczeni skubiąc 'jajka'. :)
Składniki:
Składniki:
*1 jajko,
*125 g mąki,
*1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cukru wanilinowego,
*5 łyżek (ale nie kopiatych) cukru pudru,
*65 g masła,
*60 ml kwaśnej śmietany,
*1 łyżka soku z cytryny (można użyć soku z pomarańczy bądź limonki),
* opcjonalnie mak.
1.Mieszamy razem składniki suche, czyli mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy jajko i dodajemy masło, następnie sok z cytryny i miksujemy. Wsypujemy składniki suche i miksujemy do połączenia. Wlewamy śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do szprycy wyrobione ciasto i napełniamy wydmuszki do 2/3 pojemności. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 20 minut.
Porady
Jeżeli ciasto wypłynie należy skorupki po upieczeniu oczyścić.
Komentarze