Akwarium - deser dla dzieci

4.5 (171 ocen)

  • 3 godz.

Taki deser to niezwykła atrakcja dla dzieci, który dostarcza naszym milusińskim dużo zabawy przy jego jedzeniu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 galaretka w kolorze niebieskim - Blue Coracao Winiary
    1,5 szklanki wody (nie sok) o smaku pomarańczy np. Żywiec Zdrój (niegazowanej )
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    owoce do zrobienia rybek: winogrono, arbuz, gruszka z syropu, melon .... i co tylko zechcemy
    roślinność do akwarium to: melisa, mięta.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Akwarium - deser dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklance gorącej wody a żelatynę w 1/2 szklance gorącej wody pomarańczowej (ważne aby to była woda a nie sok, gdyż sok zmieniłby nam kolor wody do akwarium - woda ta sprawi, iż galaretka będzie bardziej błękitna a nie mocno niebieska).
    Dodajemy resztę wody pomarańczowej i odstawiamy.

    Deser podajemy w naczyniu kulistym. Na samo dno wsypujemy wiórki kokosowe, gdy opiją się galaretką są naprawdę pyszne.
    Tak więc zalewamy tylko wiórki i odstawiamy do lodówki, aż dno akwarium nam stężeje.

    W tym czasie przygotowujemy rybki, wycinamy je z owoców, do winogron przymocowujemy tylko wycięty ogon - też z winogron. Oczy robimy z rodzynek, żurawiny lub z tego co sami sobie wymyślimy.

    Galaretkę zalewamy na kilka etapów (ok 3) aby rybki i roślinność zatopić w kilku poziomach, bo inaczej wszystko wypłynęłoby nam na wierzch.
    Gdy stężeje dno, czyli wiórki kokosowe zalane galaretką to utykamy roślinność (mięta, melisa) i zalewamy 2 warstwę. Gdy druga warstwa zacznie tężeć to układamy, lekko wtykając w galaretkę rybki, gdy stężeje to zalewamy trzecią warstwę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować