Aksamitny odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.śliwki opłukać, usunąć pestki, posypać kisielem i wymieszać, przełożyć do formy niskiej z kominkiem silikonowej 24 cm
2.jajka, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny mikserem utrzeć na kogel-mogel z 4 minuty na dużych obrotach, dodać twaróg bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem na wolniejszych obrotach połączyć składniki
3.sernik przełożyć na śliwki, łyżką wygładzić wierzch
4.piec w 180 C, grzanie góra/dół około 40 minut, nastepnie na termoobiegu 15-20 minut w 160 C, po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić na 30 minut, potem formę wyjąć i zostawić do wystudzenia, jak wystygnie to formę włożyć do lodówki na kilka godzin..............formę przykryć talerzem i odwrócić, formę teraz zdjąć z sernika
Komentarze