• Akademickie risotto

    Dodane przez: Olccyska

  • Przepyszna propozycja obiadowa dla studentów, którzy mają niewielki budżet

  • Składniki

    woreczek ryżu
    kostka rosołowa
    pół młodej cukinii
    1/4 czerwonej papryki
    średnia marchewka
    pół dużego korzenia pietruszki
    łyżeczka sosu sałatkowego włoskiego
    frankfurterka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżka kukurydzy konserwowej
    łyżka groszku z puszki
    olej do smażenia
    sól ziołowa

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ryż gotujemy na półtwardo w wodzie z kostką rosołową. Wywar zachowujemy. Warzywa (marchew i pietruszkę) obieramy; myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nieobraną cukinię również trzemy na tarce, papryke kroimy w paseczki,frankfurterkę w plasterki. Cukinię obficie solimy.

    2.

    Na patelni rozgrzewamy olej, dokładamy starte i pokrojone warzywa oraz po łyżce kukurydzy i groszku. Mieszając wsypujemy ryż z woreczka i zalewamy wrzącym bulionem, wrzucamy kiełbasę, redukujemy płyn az wchłonie go ryż. Wlewamy resztę bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy do zgęstnienia; pod koniec wsypujemy łyżeczkę przypraw do sosu, mieszamy i chwilę dusimy.

  • Rady

    Danie doskonale sprawdza się jako lunch na uczelni.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, moj_niedzielny_obiad, Film kulinarny
  • Polecamy:

  • 1 komentarz
    • Olccyska
      2016-12-14T20:56:11+01:00 Olccyska
      Estetyka jest kiepska ale uczę się nad tym pracować. Poza tym posiłki robię na akademickiej kuchni elektrycznej bez piekarnika :/ ogranicza to bardzo szaleństwa w kuchni

Dodane przez: Olccyska

Olccyska 6

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2016-12-14T20:52:06+01:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »