Akacja w cieście

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Lubię nietypowe potrawy, a tę z pewnością można do takich zaliczyć. Jej smak przypomina trochę budyń waniliowy. Przepis przysłała Alicja Gąsiorska

  • Łatwy

Składniki:

  • - kwiat akacji (20 gałązek): 20 sztuk
    - mleko: 2 szklanki
    - mąka: 2.5 szklanki
    - woda gazowana: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - olej: 4 łyżki
    - cukier wanilinowy: 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - cukier puder: 4 łyżki

Akacja w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: miksujemy
    mleko, mąkę, wodę,
    jajka, 6 łyżek oleju, cukier
    waniliowy i szczyptę soli. Gałązki
    akacji płuczemy pod bieżącą
    wodą, osączamy.
  • 2. Po 4 gałązki akacji zanurzamy
    w cieście. Smażymy na
    oleju z obu stron na złoty kolor.
    Podajemy na ciepło, posypane
    cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy