Ajwar paprykowy

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny sos paprykowy - świetny do placków ziemniaczanych lub kanapek z wędliną.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na około 10 słoiczków musztardowych:

    2 kg czerwonej papryki
    1 kg bakłażanów
    1 główka czosnku
    1 szklanka oleju
    5 łyżek octu winnego
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka miodu wrzosowego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Ajwar paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki i bakłażany myjemy i osuszamy. Wstawiamy na blasze do rozgrzanego piekarnika piekarnika na około 45 minut (skóra warzyw musi zacząć się marszczyć). Wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skóry. Po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę.
  • 2. W garnku z podwójnym dnem rozgrzewamy 3/4 oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy sól, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy ocet winny i stale mieszając gotujemy przez około 60 minut - aż warzywa się rozgotują.
    Jeśli warzywa niedokładnie obraliśmy ze skóry to w tym momencie przecieramy ajwar przez sito lub miksujemy.
  • 3. Gorący ajwar nakładamy do słoiczków (2/3 wysokości), na wierzch w każdy słoiczek nalewamy 1 łyżeczkę oleju. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Zakręcamy słoiczki i pozostawiamy do wystygnięcia postawione na nakrętkach (do góry dnem) - oczywiście już nie w piekarniku :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Bakłażan Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować