Ajerkoniakowe ciasto z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto dla miłośników likieru jajecznego! Ajerkoniakowe ciasto z bakaliami jest wilgotne, puszyste i nadziane po brzegi bakaliami. O intensywnym smaku i aromacie advocaata!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦220 g mąki pszennej
    ◦50 g cukru
    ◦2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ◦½ łyżeczki cynamonu
    ◦1 duże jajko
    ◦210 ml likieru jajecznego (advocaat/ajerkoniak)
    ◦75 g roztopionego masła

    Dodatkowo:
    ◦100 g żurawiny suszonej
    ◦25 g cukru do posypania żurawiny
    ◦60 g orzechów włoskich posiekanych
    ◦50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
    ◦cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Likiery Ciasto

Ajerkoniakowe ciasto z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut. Odcedzić i posypać cukrem.

    Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Ciasto robi się w ten sam sposób co muffinki. W dwóch miskach trzeba oddzielnie wymieszać za pomocą łyżki suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy) i oddzielnie składniki mokre (jajko, likier jajeczny i roztopione masło).

    No koniec połączyć je razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodać posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczy i żurawinę i jeszcze raz delikatnie wymieszać całość.


    Foremkę – keksówke wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub kaszą manna. Napełnić ciastem (ciasto jest dość zbite, należy je nakładać łyżką i nie „ubijać/uklepywać” zbyt mocno).

    Piec ok. 40-45 minut.

    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Ważne! Żeby ciasto ładnie wyrosło należy wymieszać je ręcznie – nie używać robotów itp. Jeśli przygotujecie ciasto z podwójnej ilości składników otrzymacie 12 muffinków!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować