Ajerkoniakowa słodycz

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis dostałam od mojej babci.

  • 45 min

Składniki:

  • 200 ml ajerkoniaku
    kostka masła
    4 cukry waniliowe
    1/2 litra mleka
    1 szklanka cukru
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 paczki herbatników
    masa krówkowa
    500 ml śmietany 36%
    2 śnieżki
    posypka czekoladowa

Ajerkoniakowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Blachę smarujemy tłuszczem. Na spód kładziemy herbatniki.
    2.Przygotowujemy krem ajerkoniakowy: odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować. Do pół szklanki mleka dodać 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Rozmieszać i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z 1 kostką masła.Dodać cukry waniliowe, cukier oraz ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Gotową masę wykładamy na herbatniki.Na masę nakładamy warstwę herbatników, a na nie wykładamy podgrzaną masę krówkową i z powrotem herbatniki.
    4.Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę,dodajemy 2 cukry waniliowe i 2 śnieżki i ubijamy do momentu aż śmietana będzie "trzymała się naczynia".
    Po ubiciu wykładamy masę na herbatniki i posypujemy całość posypką czekoladową bądź startą mleczną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy