Ajerkoniakowa słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Blachę smarujemy tłuszczem. Na spód kładziemy herbatniki.
2.Przygotowujemy krem ajerkoniakowy: odlać 1/2 szklanki mleka, resztę zagotować. Do pół szklanki mleka dodać 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Rozmieszać i wlać do gorącego mleka, gotować tak jak budyń. Ostudzoną masę połączyć z 1 kostką masła.Dodać cukry waniliowe, cukier oraz ajerkoniak. Wszystko dokładnie wymieszać.
Gotową masę wykładamy na herbatniki.Na masę nakładamy warstwę herbatników, a na nie wykładamy podgrzaną masę krówkową i z powrotem herbatniki.
4.Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę,dodajemy 2 cukry waniliowe i 2 śnieżki i ubijamy do momentu aż śmietana będzie "trzymała się naczynia".
Po ubiciu wykładamy masę na herbatniki i posypujemy całość posypką czekoladową bądź startą mleczną czekoladą. Wstawiamy do lodówki.Smacznego.
Komentarze