Ajerkoniak

4.99 (194 ocen)

  • Łatwy

Nie wiem jak można pić sklepowy ajerkoniak, skoro ten domowy jest wyśmienity...

  • Łatwy

Składniki:


  • - żółtka: 8 sztuk
    - cukier puder: 1.5 szklanki
    - wódka: 1 szklanka
    - śmietana kremówka (30-36%): 500 mililitrów
    - wanilia: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Napoje Likiery Jajko

Ajerkoniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przeciąć wanilię na pół i wydłubać nożem ziarenka. Odłożyć.
    W kąpieli wodnej ubijać żółtka wraz z cukrem pudrem przez 10 minut. Misa z żółtkami nie może dotykać wody. Po tym czasie wmieszać ziarenka wanilii i jeszcze chwilę wymieszać.
  • Ajerkoniak 2. Zdjąć misę z kąpieli. Dalej mieszać masę robotem kuchennym. Powoli wlewać śmietanę. Po wlaniu śmietany powoli wlewać wódkę. Za szybkie wlanie wódki i śmietany może zważyć masę. Przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Likier jest najlepszy po tygodniu leżakowania w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Jajka Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować