Agrestówka - nalewka agrestowa

4.37 (227 ocen)

Nalewka bardzo czasochłonna, ale warta poświęconego czasu oczekiwania.

Składniki:

  • 1kg dojrzałego agrestu
    ½ l spirytusu
    ½ l wódki
    ½ kg cukru
    Cukier waniliowy
    1- 2 łyżeczki startego imbiru
Wystaw ocenę:

4.37 (227 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Agrestówka - nalewka agrestowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest umyć, odciąć ogonki, wrzucić do słoja. Lekko nagnieść. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąc.
  • 2. Po miesiącu zlać alkohol, owoce zasypać cukrem, cukrem waniliowym i dołożyć imbiru. Odczekać miesiąc.
  • 3. Następnie odcedzić nalewkę słodką od owoców i wymieszać z nalewka wytrawną. Wlać do butelki i szczelnie zakorkować. Odstawić na dwa miesiące, aby dojrzała.

Porady

Owoce, po odsączeniu nalewki słodkiej, można wykorzystać – na przykład do placka lub zamrozić i podawać jako kostki lodu do drinków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Alkohol Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować