Agrestowe semifreddo

0 (0 ocen)

  • 40 min

Deser idealny na upalne dni. Zamiast agrestu ,możemy użyć innych sezonowych owoców.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    -25 dag mascarpone
    -3 żółtka
    -35 dag agrestu

    Składnik dodatkowy:
    -330 ml śmietany 30%

    Składniki robocze:
    -7 łyżek cukru
    -1 op. cukru waniliowego

    Dekoracja:
    -mus agrestowy
    -posypka czekoladowa

Agrestowe semifreddo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus agrestowy:agrest szypułkujemy, płuczemy, przekładamy do rondelka i nakłuwamy widelcem, zasypujemy cukrem i dusimy na wolnym ogniu
    do miękkości.Blenderujemy,mus przekładamy na sitki o przecieramy,aby pozbyć się pestek. Niewielką ilość odkładamy do dekoracji.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym na białą masę,dodajemy mascarpone i miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy
    serowej. dokładnie mieszany.
  • 3. Małą keksówkę wykładamy folią spożywczą , układamy część masy serowej ,mus agrestowy i tak postępujemy do wykończenia składników.
    Semifreddo wkładamy na 8 godz. do zamrażalnika.
  • 4. Przed podaniem dekorujemy pozostałym musem i posypką czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy