1.Białka ubic na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodac cukier i cukier waniliowy. Nastepnie dodac żołtka i delikatnie wymieszac. Na koniec dodac przesianą mąke z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszac.Ciasto przełożyc do formy. Piec w 180st.C. ok. 35 min. Upieczony biszkopt wystudzic. Zimne ciasto przekroic na dwa blaty.
2.Galaretki rozpuścic w 0,5l gorącej wody, wystudzic. Ser utrzec z cukrem pudrem, śmietane ubić na sztywno z dodatkiem śnieżki. Połowę lekko tężejącej galaretki dodac do masy serowej, wymieszac. Drugą połowę galaretki dodac do ubitej śmietany, wzmieszac. Obie masy połączzc ze sobą. Kremem przełożyc biszkopt. Wierzch ciasta posmarowac dżemem brzoskwiniowym.
3.Masło z cukrem roztopic, dodac wiórki i cały czas mieszając smażzc na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Wiórki wsypac na rozsmarowany dżem na wierzchu ciasta.
Komentarze