Adwokatowe pączki na krupczatce

0 (0 ocen)

Postanowiłam wypróbować znaleziony w internecie przepis na ciasto z dodatkiem mąki krupczatki. Obawy że będą twardsze były na szczęście bezpodstawne :)

Składniki:

  • Na 20 sztuk

    Pączki- zaczyn:
    125ml ciepłego mleka
    3 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżka cukru
    55g świeżych drożdży

    Pączki - ciasto właściwe:
    150g mąki krupczatki
    350g mąki tortowej
    125ml ciepłego mleka
    7 żółtek
    3 łyżki cukru
    60ml oleju rzepakowego
    szczypta soli
    3 łyżki spirytusu

    Krem adwokatowy:
    3/4 szklanki mleka (ok 200ml)
    3/4 szklanki adwokatu
    3 łyżeczki cukru
    1 budyń waniliowy bez cukru

    Dodatkowo:
    1 tabliczka białej czekolady
    100ml mleka
    3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
    4 kostki smalcu
    ½ szklanki oleju
    1 surowy ziemniak


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pączki Likiery

Adwokatowe pączki na krupczatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn: ciepłe mleko (ale nie gorące!) łączymy z drożdżami, mąką krupczatką oraz cukrem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem.
    Do misy miksera przesiewamy pozostałe mąki, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, utarte z cukrem żółtka oraz olej. Na końcu dodajemy spirytus. Ciasto wyrabiamy na najniższych obrotach ok 10 minut. Gotowe przekładamy do wysmarowanej oliwą, czystej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok jedną godzinę (w cieple, pod bawełnianą ściereczką).
    Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką krupczatką. Dzielimy na 20 części i wyrabiamy gładkie, okrągłe pączki. Możemy także ciasto rozwałkować na grubość ok 1.5cm i wycinać pączki szklaneczką. Pozostawiamy je ponownie do wyrośnięcia.
    W rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temp 170st C (smalec z ½ szklanki oleju). Do każdego smażenia wrzucamy kilka kawałków obranego ziemniaka (zapobiega przypalaniu pączków). Smażymy po kilka minut z obu stron i odsączamy na papierowym ręczniku.
  • 2. Krem:
    Mleko podgrzewamy z cukrem. Adwokat łączymy z budyniem w proszku i wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy i studzimy pokrywając wierzch folią spożywczą tuż przy kremie (co zapobiegnie wysychaniu).
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 100ml mleka. 2/3 gotowej, płynnej czekolady dodajemy do kremu i miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. Przekładamy do worka cukierniczego i od góry nadziewamy nasze pączki. Pozostałą czekoladą smarujemy wierzch pączków i posypujemy orzeszkami.

Porady

By pączki dłużej zachowały świeżość przechowujemy je na paterze (talerzu) przykrytym szklaną misą. Krem możemy przygotować dzień wcześniej, a dopiero przed nadziewaniem pączków połączyć go z czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier jajeczny Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować