Adwokatek z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To ciasto to mój kulinarny eksperyment zresztą bardzo udany....Ciasto ucierane z warstwą kwaśnych wiśni ,pokryte słodką pianką z bitej śmietany z dodatkiem ajerkoniaku...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    30 dag mąki pszennej
    15 dag margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    15 dag cukru
    8 łyżek mleka
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    Masa wiśniowa:
    1 słoik wiśni w syropie-750 ml
    1,5 galaretki wiśniowej
    3 czubate łyżki cukru

    Masa ajerkoniakowa:
    600 ml śmietany kremówki 30%
    150 ml ajerkoniaku
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    Nasączenie:
    5 łyżek ajerkoniaku
    6 łyżek mleka

    Dekoracja:
    100 g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Adwokatek z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto ucierane 1. Ciasto: Margarynę ogrzaną do temp pokojowej utarłam z cukrami na puszystą masę,wbiłam po jednym jajku cały czas ucierając,wlałam mleko i dodałam stopniowo mąkę aż do skończenia.Tak przygotowane ciasto wylałam na blaszkę o wym 22/30 cm wstawiłam do nagrzanego do 180*c piekarnika i piekłam 20 minut. Ostudzone ciasto przekroiłam wzdłuż na połowę.
  • masa wiśniowa 2. Masa wiśniowa: Wiśnie z syropem wlałam do rondelka wsypałam cukier i dobrze podgrzałam,mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuścił wsypałam galaretkę i mieszałam aż wszystko się połączy,odstawiłam do lekkiego stężenia
  • ajerkoniakowy krem 3. Masa ajerkoniakowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z pudrem,potem stopniowo ciurkiem wlewałam likier jajeczny,na końcu rozpuszczoną wcześniej w 30 ml ciepłej wody żelatynę mieszałam do połączenia.
  • nasączenie i wyłożenie kremu 4. Poncz: Mleko wlałam do szklanki dodałam ajerkoniak i wymieszałam
  • Dekoracja 5. Przełożenie: Jeden płat ciasta nasączyłam połową ponczu,nałożyłam tężejącą masę wiśniową przykryłam ciastem nasączyłam resztą ponczu i na wierzch wyłożyłam masę ajerkoniakową posypałam startą na tarce mleczną czekoladą. Włożyłam do lodówki aby ciasto dobrze stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować