ADWOKAT - LIKIER JAJECZNY

4.5 (146 ocen)

Pyszny do ciast,deserów.Likier taki przygotowywała moja mama.Lubię go używać,gdyż jest idealny.

Składniki:

  • 1 l. mleka
    0,80 dkg.cukru
    1 laska wanilii lub cukier waniliowy
    0.5 l. spirytusu 96%
    12 żółtek
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Adwokat - likier jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka odlać 4 łyżki do szklanki,wbić 12 żółtek i dobrze roztrzepać.
  • 2. Do pozostałego mleka wsypać cukier,cukier waniliowy i gotować na wolnym ogniu około 10 min.ciągle mieszając,zdjąć z ognia.
  • 3. Do roztrzepanych żółtek wlać 1 szk.gorącego mleka z cukrem,dokładnie wymieszać celem zrównania temperatury.
  • 4. Przez sito wlać do pozostałego mleka całość mieszając.Postawić na ogniu i całość doprowadzić prawie do wrzenia.Nie gotować,przestudzić mieszając.
  • 5. Do przestudzonego mleka małymi porcjami wlewać spirytus.Dokładnie wymieszać.
  • 6. Przelać do butelek i odstawić na 2 tygodnie.

Porady

Celem szybkiego schłodzenia masy mleczno jajecznej wstawić garnek do miski z zimną wodą,zmieniając ją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować