Adwokat Diabła- czyli tort sernikowy z adwokatem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Sernik czekoladowy z galaretką adwokatową.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Na spód:
    200 g herbatników
    80 g masła
    2 łyżeczki kakao

    Na masę serową:
    1000 g (1 kg) sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
    60 g mąki pszennej
    280 g drobnego cukru do wypieków
    3 jajka (L)
    250 g śmietanki kremówki 36%
    60 g ciemnego kakao
    1 łyżeczka ciemnego rumu
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    150 g czekolady gorzkiej 70%

    Na galaretkę adwokatową :
    500 ml adwokatu
    150 g kremówki
    1 op galaretki cytrynowej
    2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody
    125 ml wody do rozpuszczenia galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Adwokat diabła- czyli tort sernikowy z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie :

    UWAGA wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. SER, JAJKA i ŚMIETANKĘ wyjmujemy wcześniej z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej.

    1.Herbatniki, masło oraz kakao miksujemy w malakserze do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku, Formę o wymiarach 26 cm x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy masę herbatnikową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej,
    2. Ser mielimy i dodajemy pozostałe składniki mieszając drewnianą lub silikonową łyżką. Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko tak by masa nie miała grudek. Czekoladę wcześniej siekamy i rozpuszczamy z kawą w kąpieli wodnej oraz studzimy. Jaja najlepiej wbijać pojedyńczo.
    3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy jedynie do momentu uzyskania jednolitej masy nie mieszamy za długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Sernik może urosnąć a zaraz po upieczeniu opaść a to popsułoby cały efekt.
    4. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej o której pisałam tutaj ok 1 godziny w temperaturze 170 st C.
    5. Po upieczeniu studzimy całkowicie sernik. Przygotowujemy galaretkę adwokatową. Adwokat, kremówkę umieszczamy w misce. Galaretkę rozpuszczamy w 125 ml gorącej nie wrzącej wodzie i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Studzimy. Tak samo postępujemy z żelatyną. Po przestudzeniu delikatnie najlepiej partiami łączymy adwokat z żelatyną i galaretką. Mieszamy i wylewamy na schłodzony sernik. Całość chłodzimy kilka godzin do stężenia galaretki. Najlepiej całą noc, Przed podaniem możemy udekorować czekoladą lub kakao.

Porady

Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować