Adrzyk-ketchup ukraiński

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny ketchup do mięs i wędlin dla prawdziwych konserów ostrego smaku, rewelacyjny dodatek także do wszelakich zapiekanek.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 kg obranej papryki czerwonej,
    20 dag ostrej papryki chili,
    3-4 główki czosnku,
    4-5 liści laurowych,
    0,5 kg cukru,
    350 g koncentratu pomidorowego,
    2 łyżki soli,
    350 ml octu 10%,
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Adrzyk-ketchup ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę czerwoną umyć obrać z nasion ( nie obierać skórki) ,obrany czosnek podzielić na ząbki wszystkie składniki zmielić w maszynce do mięsa przez średnie sitko lub do maku .
    Przełożyć do garnka z grubym dnem,dodać ocet przyprawy cukier i gotować przez godzinę od czasu do czasu mieszając,po upływie tego czasu dodać 300 ml oleju i gotować jeszcze 15 minut gorące wlewać do czystych suchych słoików zakręcać mocno i w gruby koc .Nie pasteryzować.

Porady

Paprykę chili należy obierać w gumowych rękawiczkach,nie zastosowanie się do tego grozi poparzeniem rąk!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować