Słodkie jajo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Duuużża słodka pisanka na świąteczny stół

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki mąki pszennej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    500 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 puszka brzoskwiń (syrop do nasączenia)
    1 czekolada gorzka

    Poncz:
    1 cytryna
    syrop z brzoskwiń
    50 ml alkoholu (opcjonalnie)

    Krem maślany:
    15 dkg masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka mleka
    aromat waniliowy

    Masa cukrowa w różnych kolorach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie jajo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt w tortownicy z podanych składników, wystudzić i przekroić na trzy blaty.
  • 2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody.







  • 3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać, dodać pokrojone brzoskwinie i połamaną czekoladę.
  • 4. Blaty nasączyć sokiem z brzoskwiń wymieszanym z sokiem z cytryny(można dodać 50 ml. alkoholu)
  • 5. Przełożyć kremem, dobrze schłodzić i przyciąć na kształt jajka.
  • 6. Masło utrzeć do białości dodając po łyżce cukier puder, aromat i mleko.
  • 7. Kremem maślanym obsmarować jajko z wierzchu. Obłożyć masą cukrową i dowolnie udekorować.

Porady

Masę cukrową wykonuję sama, ale równie dobrze można ją kupić w sklepie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować