Lekka "przegryzka"

0 (0 ocen)

Chrup,chrup ;)

Składniki:

  • Składniki podam ogólnie,ponieważ to od nas zależy ile chcemy poukładać na talerzu/półmisku.

    Burak podłużny
    Jajka kurze Sałata karbowana
    Papryka czerwona
    Pomidorki koktajlowe
    Ogórek zielony
    Cebula czerwona
    sól morska świeżo mielona
    pieprz czarny świeżo mielony
    kilka kropel oleju rzepakowego

Lekka "przegryzka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka gotujemy do miękkości.Po wystudzeniu obieramy go i za pomocą temperówki robimy różyczki. Jajka gotujemy na twardo,studzimy i obieramy ze skorupki. Liście sałaty opłukujemy i odsączamy. Pomidorki,ogórka i paprykę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na talerzu lub półmisku układamy sałatę. Na niej kładziemy różyczki z buraka,w środek wkładamy paseczki ogórka i piórka cebuli. Dokładamy jajka pokrojone w plastry a na środek ich kładziemy po kawałeczku czerwonej papryki. Dodajemy kwiatuszki z papryki wycięte za pomocą foremki,na ich wierzch układamy po połówce pomidorka koktajlowego. Na ogórku robimy podłużne pionowe wgłębienia (paski) za pomocą oczka przy obieraczce do warzyw,na ich środek układamy krążki pomidorka koktajlowego. Kolejno układamy połówki pomidorków,piórka cebuli czerwonej i paski ogórka. Całość kropimy olejem,solimy,pieprzymy i możemy podawać np. z grzankami

    Smacznego :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy