Faworki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Nieodłączny element Tłustego Czwartku. ;)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna typu 550: 5 szklanek
    - rum biały: 60 mililitrów
    - masło, miękkie: 50 gramów
    - śmietana 18%: 200 mililitrów
    - żółtka - masa: 6 sztuk
    - cukier brązowy: 1.5 łyżki
    - sól morska do smaku: 1 szczypta
    - smalec: 200 gramów
    - olej rzepakowy/słonecznikowy: 800 mililitrów
    - cukier puder do obsypania: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek (białka można zamrozić ;)), żółtka wlewamy do miseczki, dodajemy cukier oraz sól i ucieramy.
    Kiedy lekko zbieleją, dodajemy miękkie masło, rum oraz śmietanę.

    Mąkę przesiewamy, wysypujemy na stolnicę i powoli wlewając masę jajeczno - rumową zarabiamy aż powstanie plastyczne, nieprzywierające do dłoni ciasto.
  • 2. Następnie najprzyjemniejsza część, dzięki której można się wyżyć za cały dzień, a nawet tydzień!

    Na podłodze kładziemy stolnicę, zrzucamy na nią wyrobione ciasto, z jak największą siłą!
    Później przez kilka minut bijemy je wałkiem.

    Ciasto dzielimy na cztery części, wałkujemy na równy placek, mniej więcej 1 - 2 mm grubości.
    Nożykiem do pizzy robimy paseczki, nacinamy na środku i zwijamy.
    (ciasto powinno być tak wyrobione, żeby nie było konieczności podsypywania go mąką, inaczej tłuszcz na patelni będzie się baaaardzo pienił)
  • 3. Na patelnię wlewamy olej i wkładamy kostkę smalcu, rozpuszczamy i podgrzewamy do temperatury 175 stopni.

    Faworki smażymy na złoty kolor z obu stron.

    Po usmażeniu odsączamy je na papierowych ręczniczkach i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Smalec Mąka pszenna Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować