A’ la torcik z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na mleku ugotować budyń, wystudzić.
Dodać rozdrobnioną chałwę, zmiksować podręcznym blenderem.
Miękkie masło pokroić i zmiksować, Dodając stopniowo budyń z chałwą.
Tortownica 24 cm, natłuszczamy tylko dno i oprószamy bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180 st.
Białka ubić z solą, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier z wanilią cały czas miksując minut, potem dodawać po 1 żółtku(6szt), łącznie miksujemy ok. 5 minut. Dodajemy ocet.
Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo dodajemy obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Przelać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.
Po wystudzeniu przekroić i nasączyć.
Na jednym blacie ciasta rozsmarować krem, przykryć drugim blatem i na wierzch rozsmarować pozostały krem. Udekorować dowolnie.
Torcik był robiony w pośpiechu, więc dekoracja bardzo skromna ale smak wyrówna wszystko
Komentarze