a la szachownica*

0 (0 ocen)

  • 35 min

Niebiańskie , delikatne ciasto , masa wprost rozpływa się w ustach , idealne do kawy i na przyjęcia .

  • 35 min

Składniki:

  • przepis na dużą blaszkę 24x30 cm
    ciasto:
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    6 jaj
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl oleju np słonecznikowego
    5 łyżek wody
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa:
    1/2 litra mleka
    budyń śmietankowy
    1/2 litra śmietanki 36 %
    6 łyżeczek żelatyny
    czekolada mleczna
    3-4 łyżki cukru pudru
    dodatkowo:
    papier do pieczenia
    czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

A la szachownica* - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ubić z cukrem , dodać olej i wodę na koniec wsypać wymieszane mąkę , proszek i kakao. Delikatnie polączyć. Ciasto wylac na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 30 min w 180* C. Po ostudzeniu przekroić na pół , górę pokroić na paski ok 1,5 cm

    . masa: Na mleku gotujemy budyń, dodając cukier, żelatynę 3 łyżeczki rozpuszczamy w 1/4 szkl gorącej wody ,dodajemy do gorącego budyniu i dokładnie mieszamy, Studzimy! smietanę ubić dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szkl gorącej wody. Do ostudzonego budyniu dodajemy porcjami śmietanę. do połowy masy dodajemy delikatnie czekolade rozpusczoną na parze.schładzamy w lodówce.

    ciasto szachownica: Na spód wyłożyć połowę masy , ułożyć do 1,5 cm pociętę ciasto , wyłożyć czekoladową masę , ułożyć paski ciasta i na koniec wyłożyć masę białą. Udekorować starta czekoladą.Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować