A/la piwko domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować 10 litrów wody, wspypać 100 gram Podpiwka i gotować jeszcze 10 minut.
Potem przecedzić przez gęstą gazę.
Do przecedzonego płynu dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wystudzić płyn do temperatury letniej.
Drożdże swieże roprowadzić z odrobiną cukru i 0,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego płynu.
Połączyć rozczyn z resztą płynu i dokładnie wymieszać.
Przelać do butelek do ¾ wysokosci i dokładnie je zakręcić.
1 dzień trzymać w temperaturze pokojowej a potem wyniesć w chłodniejsze miejsce
Zimą musi odstać 7 dni a latem wystarczy 3 dni.
Zawsze ostrożnie i powoli odkręcamy korek bo bardzo buzuje. Zakręcić szybko i za kilka chwil próbować ponownie. I tak do skutku,aż przestanie tak buzować.
Komentarze