A'la piernik z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części (dwie równej wielkości a trzecia mniejsza). Wykładamy na natłuszczone blaszki i pieczemy ok 15- 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Mniejszą część ciasta po upieczeniu i ostudzeniu drobno kruszymy.
2.Masa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podlewamy wodą, dosypujemy cukier i chwilę smażymy (ok 10- 15 minut). Do gorących jabłek dosypujemy galaretki i mieszamy do czasu rozpuszczenia. Lekko studzimy i dosypujemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy.
3.Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) masę wykładamy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą częścią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto polewamy polewą.
Komentarze