A'la piernik z masą jabłkową

4.5 (165 ocen)

  • 40 min

Pyszne połączenie, które smakuje wyśmienicie z filiżanką gorącej herbaty.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto: 50 dag mąki,
    2 jajka,
    10- 15 dag margaryny,
    czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
    4 łyżki miodu,
    20- 25 dag cukru pudru,
    3- 4 łyżki gęstej śmietany,
    2 płaskie łyżeczki sody,
    gotowa polewa czarno- biała

    Masa:1,5 kg jabłek,
    2 galaretki cytrynowe,
    3 łyżki cukru,
    4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

A'la piernik z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części (dwie równej wielkości a trzecia mniejsza). Wykładamy na natłuszczone blaszki i pieczemy ok 15- 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Mniejszą część ciasta po upieczeniu i ostudzeniu drobno kruszymy.
  • 2. Masa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podlewamy wodą, dosypujemy cukier i chwilę smażymy (ok 10- 15 minut). Do gorących jabłek dosypujemy galaretki i mieszamy do czasu rozpuszczenia. Lekko studzimy i dosypujemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy.
  • 3. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) masę wykładamy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą częścią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować