A'la panzanella toscana wg Buni

0 (0 ocen)

  • 5 min

Fascynuje mnie to jak typowo ,,przednówkowe" czy kryzysowe potrawy wybijają się na światowe hity . Podobnie chyba było i z panzanella toscana .

  • 5 min

Składniki:

  • 1 kromka lekko suchego chleba ( ważne by był smaczny - najlepiej taki z prywatnej piekarni)
    1/2 średniego pomidora
    1/2 średniego ogórka gruntowego
    3 dolne części szczypiorku z cebulką ( lub twardy szczypior i malutka cebula)
    4 gałązki natki pietruszki
    1/4 szklanki oleju z pestek winogron ( jak ktoś lubi to może użyć oliwę tłoczoną na zimno)+ olej do zrobienia grzanek
    sól
    pieprz mielony
    szczypta cukru
    1 ząbek czosnku roztarty z solą na miazgę ( lub mini kostka Czosnek lub czosnek granulowany)
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

A'la panzanella toscana wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzanki 1. Chleb pokroić w kostkę . Obsmażyć na rumiano na gorącym oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć na kuchennym ręczniku kuchennym.
  • warzywa 2. Pomidor pokroić w drobną kostkę. Ogórek bez obierania utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej . Szczypior i cebulki drobno pokroić .Natkę pietruszki usiekać .
  • warzywa 3. Wymieszać wszystkie warzywa . Posolić , posypać szczyptą pieprzu i szczyptą cukru. Zostawić by puściły sok .
  • dresing 4. Olej Wrzucić grzanki i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut by chleb zaczął mięknąć.zmieszać z sokiem z cytryny i wlać do warzyw. Doprawić czosnkiem.

Porady

Podajemy i jemy bezpośrednio po tych 10 minutach bo potem zrobi się za miękkie * podaje składniki na 1 porcję ** w oryginale używa się suchy chleb pokrojony lub nawet w kromkach - mnie jednak bardziej pasuje z grzankami *** można doprawić dodatkowo innymi ziołami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować