À la lasagne na kapuście

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W smaku przypomina gołąbki, ale jej przygotowanie wymaga mniej wysiłku. Zawsze można ją łatwo odgrzać.

Składniki:

  • ● główka kapusty (może być włoska)
    ● woreczek ryżu
    ● 30 dag mielonego mięsa
    ● cebula
    ● marchewka
    ● sól
    ● pieprz
    ● oliwa do smażenia
    ● garść posiekanej natki pietruszki lub koperku
    ● 2 szkl. bulionu (może być z kostki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

À la lasagne na kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę parzymy w osolonej
    wodzie. Oddzielamy liście
    i odkładamy, by ostygły. Ryż
    gotujemy w bulionie. Cebulę
    obieramy i kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy,
    myjemy i ścieramy na
    tarce o dużych oczkach. Smażymy
    z cebulą na oliwie.
  • À la lasagne na kapuście 2. Ryż mieszamy z mięsem,
    cebulą, marchewką i zieleniną.
    Doprawiamy do smaku.
  • 3. Naczynie żaroodporne wykładamy
    najgrubszymi i największymi
    liśćmi kapusty.
    Smarujemy ok. 1-cm warstwą
    ryżowo-mięsnej masy i ponownie
    kładziemy kapustę.
    Czynność powtarzamy aż do
    wyczerpania składników.
    Ostatnią warstwą powinna
    być kapusta.
  • 4. Potrawę przykrywamy i zapiekamy
    w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C. Po
    20 minutach odkrywamy i zapiekamy
    jeszcze 30 minut.

Porady

● Do tego dania świetnie pasuje keczup, sos pomidorowy lub pieczarkowy. ● Potrawę można urozmaicić, dodając pokrojoną i podsmażoną na rozgrzanym oleju cebulę lub paprykę. ● Smak zaostrzy dodany do mięsa posiekany ząbek czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować