A la bifteki, czyli greckie kotlety mielone

4.51 (194 ocen)

  • 45 min

Tradycyjna potrawa, która urzekła mnie w Grecji. Lekko zmodyfikowany przepis pod gusta i smaki domowników;)

  • 45 min

Składniki:

  • Bifteki:
    1 kg mięsa mielonego z łopatki
    250 ml jogurtu naturalnego greckiego
    czubryca czerwona (można dodać inną ulubioną mieszankę ziół)
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka musztardy
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka bułki tartej
    przyprawa uniwersalna (opcjonalnie)
    pieprz (opcjonalnie)
    oliwa do smażenia

    Sos:
    1,5 szklanki bulionu
    100 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

A la bifteki, czyli greckie kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodać jogurt naturalny, musztardę oraz przyprawy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić według upodobań.
  • 2. Formować kotleciki i smażyć z obu stron na patelni dodając odrobinę oliwy do smażenia. Ładnie przyrumienić z obu stron, a następnie przełożyć do naczynia z bulionem(bulion powinien sięgać 1/2 wysokości kotlecików) i dusić aż mięsko "dojdzie". Na samym końcu, gdy mięso będzie gotowe, do sosu dodać śmietankę 30%. Podgotować całość.
  • 3. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i surówką z ogórków kiszonych.

Porady

Nie smażyć zbyt długo, aby nasze bifteki nie zrobiły się zbyt suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Święta Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować