3Bit po mojemu

4.5 (194 ocen)

Ciasto trochę pracochłonne, ale jest bardzo pyszne, po prostu rozpływa się w ustach. Moje dzieci bardzo je lubią. Przepis dostałam od siostry, ale że lubię trochę zmieniać przepisy i dodawać coś od siebie, to zrobiłam go troszeczkę po swojemu.

Składniki:


  • Biszkopt kakaowy (zrobić podwójnie):
    5 jajek
    10 dkg cukru
    10 dkg mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt jasny:
    4 jajka
    4 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    25 dkg margaryny

    Masa krówkowa z puszki
    15 dkg margaryny

    30 dkg ciastek Petitki
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Biszkopty

3bit po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 3Bit po mojemu 1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i olej i delikatnie mieszamy. Robimy takie dwa biszkopty i dajemy na brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

    Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy obie mąki i dodajemy żółtka i mieszamy, jak mleko zakipi, to wlewamy powstały budyń i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę, jak budyń będzie zimny, to dodajemy go stopniowo do margaryny i ucieramy.

    Biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu.
  • 3Bit po mojemu 2. Na krem układamy na całym placku ciastka petitki.
  • 3Bit po mojemu 3. Masa krówkowa: margarynę ucieramy , stopniowo dodajemy po łyżce masy krówkowej.

    Ciastka smarujemy połowę masy krówkowej,
  • 3Bit po mojemu 4. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy , stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy na brytwankę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w temp. 180 stopni.

    Na masę krówkową dajemy biszkopt jasny.
  • 3Bit po mojemu 5. Biszkopt smarujemy pozostałą masą krówkową.
  • 3Bit po mojemu 6. Na masie układamy drugą warstwę ciastek Petitki.
  • 3Bit po mojemu 7. Ciastka smarujemy kremem.
  • 3Bit po mojemu 8. I przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.
  • 3Bit po mojemu 9. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować