3 kolorowy metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem:
2 szkl. mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić mąki. Połączyć i gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia. Cały czas mieszać, żeby nie powstały grudki. Odstawić do wystygnięcia.
2.Po wystygnięciu krem miksować dodając stopniowo miękkie masło, na końcu dodać śmietankę.
3.Ciasta:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Ucieramy cukier z wodą i olejem dodając po 1 żółtku. Do masy stopniowo, nie przerywając miksowania, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy delikatnie z pianą z białek. Powstałą masę na ciasto dzielimy na 3 części.
Do 1-szej dodajemy 2 łyżki mąki.
Do 2-giej dodajemy 2 łyżki mąki i barwnik
Do 3-ciej dodajemy 2 łyżki kakao
Keksówki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przelewamy ciasta i wkładamy jednocześnie do nagrzanego do 180st. piekarnika. Pieczemy ok. 40-45 min.
4.Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy, po czym kroimy na kromki.
5.Przekładamy na przemian masą.
Polewa:
Czekoladę mleczną ze śmietanką rozpuszczamy nad parą i zygzakami polewamy złożone ciasto.
Dekorujemy witrażykami i perełkami.
Komentarze