Ciasto 3 bit z truskawkami

0 (0 ocen)

Wspaniale ciasto bez ktorego nie moge sie obejsc w sezonie truskawkowym

Składniki:

  • Budyn:
    500 ml mleka
    2 zoltka
    100 gr masla
    100 gr cukru
    1 budyn waniliowy
    3 lyzki maki pszennej

    Masa truskawkowa:
    500 gr truskawek
    4 lyzki cukru
    1 galaretka truskawkowa

    Bita smietana:
    500 ml smietany kremowki 36%
    4 lyzki cukru pudru
    1 smietan-fix

    Herbatniki 75 sztuk na blaszke 20x30
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto 3 bit z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polowe mleka gotujemy z cukrem i maslem,reszte mleka mieszamy z zoltkami,maka i budyniem po czym wlewamy na gotujace sie mleko,mieszamy do momentu az zgestnieje.Goracy budyn wylewamy na blaszke wylozona pierwsza warstwa herbatnikow po czym przykrywamy druga warstwa herbatnikow.W miedzyczasie umyte i pokrojone na kawalki truskawki gotujemy z cukrem na wolnym ogniu okolo 10' po czym miksujemy blenderem i wsypujemy galaretke,mieszamy zeby sie calkowicie rozpuscila,lekko studzimy i wylewamy na herbatniki,przykrywamy trzecia i ostatnia warstwa herbatnikow.Kladziemy do lodowki zeby masa truskawkowa stezala. Smietane ubijamy dodajac cukier i smietan-fix i gotowa wykladamy na sam wierzch ciasta,odkladamy jeszcze raz do lodowki zeby sie schlodzila.

Porady

Truskawki swieze mozna zastapic mrozonymi,jest rownie pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować