domowa wersja sklepowego batonika, idealna propozycja do dziecięcej sniadaniowki lub przekąska do pracz
30 min
Składniki:
450 g herbatników
400 g mleka w proszku (pełnego , nie w granulkach)
300 g stopionego masła
ok 15 0ml oleju
5 łyżek cukru pudru
50 ml mleka
4 tabliczki mlecznej czekolady
3 bit w wersji xxl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko w proszku mieszamy na gładką masę z roztopionym masłem, olejem i cukrem pudrem.. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, na dno układamy pierwszą warstwę herbatników, na to część masy mlecznej, następnie znowu herbatniki i masa i tak do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Mnie wyszły 4 "piętra". Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 50 ml mleka . Pamiętajcie że najpierw podgrzewamy mleko a następnie dodajemy czekoladę połamaną na kostki, Jeśli zrobicie na odwrót czyli do topiącej się już czekolady dodacie zimne mleko, może to spowodować zbrylenie się czekolady. Płynną masą czekoladową polewamy wierzch naszego batona i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Kroimy ciepłym nożem. Smacznego!
Komentarze