3 bit - ciasto bez pieczenia

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

3 bita zrobi każdy, nawet początkujący kuchcik. Jest puszyste i takie delikatne....mniam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na dużą foremkę do pieczenia 23x38 cm:

    1 puszka masy kajmakowej
    6-7 paczek herbatników szkolnych
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    12 dag masła
    4 łyżki mąki pszennej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    500 ml śmietany kremówki
    żółta galaretka
    kilka tabliczek gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

3 bit - ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową rozgrzać, płynna i ciepłą wylać na ciasta i ułożyć na niej następną warstwę ciastek.
    2. Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami i obiema mąkami, wlać do wrzącego mleka. Gotować masę budyniową przez 2-3 minuty, a następnie zmiksować, aby masa była gładka. Gorącą masę budyniową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwa ciastek. Całą foremkę owinąć folią spożywczą i na kilka godzin wstawić do lodówki, aby ciasta zupełnie zmiękły.
    3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do bitej śmietany i razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na ciastka. Na tarce zetrzeć grubą warstwę czekolady i posypać wierzch ciasta. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby stężało i ładnie się kroiło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować