Każdy ma swój własny pomysł na to ciasto, oto mój:) Ciasto jest wyśmienite, robię je na każde ważne okoliczności i imprezy. Zawsze jako pierwsze znika ze stołu:)
45 min
Dla 6 osób
Składniki:
6-7 p. herbatników,
p.mleka skondensowanego słodzonego lub p. gotowej masy krówkowej,
3 szkl. mleka,
szkl. cukru,
cukier waniliowy,
125g masła,
4 czubate łyżki mąki pszennej,
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
1/2 l śmietanki 30%,
5 łyżek cukru pudru,
śmietan-fix,
starta czekolada.
1.Na blasze o wym. 25x36 cm ułożyć ciasno herbatniki, jeden obok drugiego. Mleko gotowac ok2,5godz na wolnym ogniu. Herbatniki posmarować ugotowanym mlekiem lub masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników. 2 szkl. mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami, wlać do gotującego się mleka. Zagotować mieszając. Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godz. do lodówki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami, wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Komentarze