3 bit

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne i szybkie ciasto dla osób, które cenią prostotę jego wykonania a także bogaty i aksamitny słodki smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
    ok. 510g herbatników( ok 75 szt.) wychodzą 3 warstwy, każda po ok 25 herbatników.
    400-500 ml słodkiej śmietanki 30-36%
    2 opakowania śmietan-fiks
    ok. 50-100g dowolnej czekolady
    MASA BUDYNIOWA:
    500 ml mleka
    2/3 szklanki cukru
    2 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    ok. 3/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować masę budyniową.
    1,5 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając aby nie powstały grudki. Chwilę gotować (ok 1 min.) aż budyń zgęstnieje.Pozostawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 2. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x24cm wyłożyć herbatnikami.
  • 3. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową , na nią ostatnią warstwę herbatników.
  • 4. Ubić śmietankę ze śmietan- fiksami. Śmietankę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
  • 5. Ciasto wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Porady

Budyń po ugotowaniu można przykryć folią aluminiową do ostygnięcia, wtedy nie zrobi nam się kożuch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować