3 bit

5 (174 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

To ciasto jest jednym z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Zawsze się udaje, jest słodkie i pyszne. Warto dla niego odstawić na bok liczenie kalorii :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • -8 paczek (po 100g) herbatników kruchych Petit Beurre
    -1 puszka masy kajmakowej
    -2 opakowania budyniu śmietankowego (bez dodatku cukru)
    -0,7 l mleka
    -1 łyżka masła
    -500 ml śmietany 30%
    -1 opakowanie cukru wanilinowego
    -2 łyżeczki cukru
    -2 tabliczki mlecznej czekolady
    -2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 0,5 l mleka zagotowujemy w garnku z cukrem i masłem. Pozostałe mleko wlewamy do miski i mieszamy w nim budyń, tak by nie było grudek.
  • 2. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować powoli, ciągle mieszając wlewamy budyń. Gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • 3. Puszkę z masą kajmakową wkładamy do wrzącej wody na około 10 min (masa będzie się lepiej rozprowadzała). Śmietankę ubijamy na puch, wsypujemy cukier wanilinowy i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 4. Blaszkę (24x36 cm) wykładamy warstwą herbatników. Rozprowadzamy po niej masę kajmakową. Następnie układamy kolejne herbatniki i rozprowadzamy po nich budyń. Znów układamy herbatniki, na nie bitą śmietanę. Przykrywamy herbatnikami.
  • 5. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z 2 łyżkami mleka ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Polewamy nią wierzch herbatników.
  • 6. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Czekoladę na polewę możemy rozpuścić również w kąpieli wodnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować