To ciasto jest jednym z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Zawsze się udaje, jest słodkie i pyszne. Warto dla niego odstawić na bok liczenie kalorii :)
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
-8 paczek (po 100g) herbatników kruchych Petit Beurre
-1 puszka masy kajmakowej
-2 opakowania budyniu śmietankowego (bez dodatku cukru)
-0,7 l mleka
-1 łyżka masła
-500 ml śmietany 30%
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-2 łyżeczki cukru
-2 tabliczki mlecznej czekolady
-2 łyżki mleka
1.0,5 l mleka zagotowujemy w garnku z cukrem i masłem. Pozostałe mleko wlewamy do miski i mieszamy w nim budyń, tak by nie było grudek.
2.Gdy mleko w garnku zacznie się gotować powoli, ciągle mieszając wlewamy budyń. Gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
3.Puszkę z masą kajmakową wkładamy do wrzącej wody na około 10 min (masa będzie się lepiej rozprowadzała). Śmietankę ubijamy na puch, wsypujemy cukier wanilinowy i jeszcze chwilę ubijamy.
4.Blaszkę (24x36 cm) wykładamy warstwą herbatników. Rozprowadzamy po niej masę kajmakową. Następnie układamy kolejne herbatniki i rozprowadzamy po nich budyń. Znów układamy herbatniki, na nie bitą śmietanę. Przykrywamy herbatnikami.
5.Czekoladę rozpuszczamy w rondelku z 2 łyżkami mleka ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Polewamy nią wierzch herbatników.
6.Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Porady
Czekoladę na polewę możemy rozpuścić również w kąpieli wodnej.
Komentarze