Pieczeń ze szparagami i jajkiem

0 (0 ocen)

Smaczna pieczeń z wieprzowiny, z jajkiem i szparagami :)

Składniki:

  • 300 g namoczonej w wodzie i dobrze odciśnietej czerstwej bułki lub chleba
    650 g mielonego mięsa wieprzowego
    4 jajka
    1/2 szklanki mleka
    200 g zielonych szparagów
    1 łyżka wegety
    1 łyżeczka soli
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka czerwonej, suszonej papryki
    1 łyżka suszonego lubczyku
    1 łyżka majeranku
    garść mrożonego groszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń ze szparagami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczeń 1. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną.
    Szparagi umyć, oszuszyć. Odciąć grube, twarde końcówki.
    3 jajka ugotować na miękko.
    Do mięsa dodać 1 surowe jajko, chleb, przyprawy (wegeta, lubczyk, papryka, sól, pieprz, majeranek). Dodać również taką ilość mleka by masa zrobiła się luźniejsza i łatwa do układania i formowania w keksówce. Dobrze wszystko wymieszać. Dno keksówki wyłożyć częścią masy mięsnej, na mięsie położyć 3-4 szparagi, przykryć kolejną częścią mięsa. Na środku ułożyć 3 jajka a po bokach po 2 szparagi.
  • pieczeń 2. Potem znowu nałożyć masę mięsną. Wierzch ozdobić szparagami i mrożonym groszkiem. Całość posmarować delikatnie olejem lub oliwą.
  • pieczeń 3. Keksówkę przykryć folią do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1-1.5 godziny w 180 C. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię by całość się lepiej zrumieniła. Podawać na ciepło lub zimno. SMACZNEGO:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować