Ludziom na diecie bezglutenowej najbardziej brakuje pieczywa ... takiego puchatego, a chrupiącą skórką, którego zapach podczas pieczenia czuć z daleka. Te chleb jest wyjątkowy: a chrupiąca skórką, pachnący i bez grama mąki!
1 godz. 10 min
Składniki:
50g pestek dyni bezłuskowej*
50g ziaren słonecznika
100g siemienia lnianego złocistego*
85g zmielonego lnu
170g płatków owsianych bezglutenowych*
60g płatków teff*
25g babki jajowatej
40g nasion chia*
7g soli różowej himalajskiej*
500ml ciepłej wody
90g rozpuszczonego oleju kokosowego* (ok. 3 łyżki)
*produkty oznaczone gwiazdką, to produkty firmy Pięć Przemian
Chleb bezglutenowy bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy wodę i olej. Dokładnie wszystko mieszamy (masa będzie lekko rzadka). Tak przygotowany chleb przekładamy do foremki – dokładnie go ugniatając w niej (chleb ie urośnie – więc jaki mu nadamy kształt i jak go ułożymy tak nam się upiecze) i ostawiamy na 3,5-4 godzin. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 170 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy 50 minut.
* chleb musi dobrze wystygnąć. Jeśli rozkroimy go gdy będzie ciepły/letni to będzie się nam strasznie kruszył, ponieważ cała wilgotność z ziaren wyparuje nam podczas stygnięcia.
Komentarze