chleb BEZGLUTENOWY bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu

4.49 (149 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ludziom na diecie bezglutenowej najbardziej brakuje pieczywa ... takiego puchatego, a chrupiącą skórką, którego zapach podczas pieczenia czuć z daleka. Te chleb jest wyjątkowy: a chrupiąca skórką, pachnący i bez grama mąki!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 50g pestek dyni bezłuskowej*
    50g ziaren słonecznika
    100g siemienia lnianego złocistego*
    85g zmielonego lnu
    170g płatków owsianych bezglutenowych*
    60g płatków teff*
    25g babki jajowatej
    40g nasion chia*
    7g soli różowej himalajskiej*
    500ml ciepłej wody
    90g rozpuszczonego oleju kokosowego* (ok. 3 łyżki)
    *produkty oznaczone gwiazdką, to produkty firmy Pięć Przemian
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bezglutenowy bez mąki, bez drożdży, bez zakwasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy wodę i olej. Dokładnie wszystko mieszamy (masa będzie lekko rzadka). Tak przygotowany chleb przekładamy do foremki – dokładnie go ugniatając w niej (chleb ie urośnie – więc jaki mu nadamy kształt i jak go ułożymy tak nam się upiecze) i ostawiamy na 3,5-4 godzin. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 170 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy 50 minut.

    * chleb musi dobrze wystygnąć. Jeśli rozkroimy go gdy będzie ciepły/letni to będzie się nam strasznie kruszył, ponieważ cała wilgotność z ziaren wyparuje nam podczas stygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować