Kreatywne gotowanie 12 – WYNIKI

 

1. Wybierz jeden z 2 zestawów podstawowych składników:
a. żurawina, filet z kurczaka, makaron
b. ciecierzyca, pomidory, ser

2. Ugotuj danie, dodając maksymalnie 1 dowolnie wybrany składnik (np. ziemniaki, ryba itp.). Przypraw, ziół i składników roboczych (np. sól, cukier*, woda, olej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania) możesz używać do woli.
Wymieniając składniki potrawy, podziel je na**:
a. składniki podstawowe z zestawu
b. składnik podstawowy dodatkowy
c. składniki robocze
d. dekorację

3. Zadbaj o dekorację przygotowanej przez siebie potrawy, a następnie zrób zdjęcie i zamieść je wraz z przepisem w serwisie. Zdjęcie powinno być ostre
i ważyć minimum 1 MB.

4. Zaznacz konkursowe słowo kluczowe: kreatywne_gotowanie12

 

Spośród zamieszczonych przepisów redakcyjna testerka wybierze i nagrodzi te, które są najbardziej pomysłowe i opatrzone najlepszym zdjęciem.

Na zwycięzców konkursu czekają nagrody:
1. miejsce  – 40 torebek różnych bakalii firmy Bakalland
                      + bluza zaprojektowana przez Mr.Gugu & Miss Go specjalnie
                         dla Bakalland
                      + patelnia głęboka z przykrywką
2. miejsce  – 33 torebki różnych bakalii firmy Bakalland + patelnia grillowa
3. miejsce  – 20 torebek różnych bakalii firmy Bakalland + patelnia

oraz 5 wyróżnień – 12 torebek bakalii firmy Bakalland

Interesujące przepisy nagradzamy też publikacją :)

 

Na zgłoszenia czekamy od 1 grudnia do 31 grudnia 2016 r.
Wyniki ogłosimy 10 stycznia 2017 r.

Liczba dodanych na konkurs przepisów jest nieograniczona. Oceniane jednak
będą tylko te, których autorzy zaznaczyli zgody i uzupełnili w profilu dane
(w serwisie mogą mieć status prywatny) do ewentualnej wysyłki nagrody.
 
Zachęcamy do czytania komentarzy. Wiele potrafią wyjaśnić :)
 
*po doświadczeniach z poprzednia edycją konkursu – cukier w każdej ilości postanowiliśmy zaliczyć do składników roboczych
**po zakończeniu konkursu składniki można będzie dowolnie pogrupować.
 
Przepisy zgłoszone na konkurs
dodaj komentarz 88 komentarzy
  • monikaT83
    2016-12-01T17:31:50+01:00 monikaT83
    Wow! Super! Nowy konkurs :) rozumiem, że żurawina może być świeża, suszoną jak i mrożona?
  • rena123
    2016-12-01T17:42:20+01:00 rena123
    Czy ciecierzyca z puszki, albo pomidory z puszki mogą być? A ser dowolny? Biały, żółty, topiony...?
  • RedakcjaPP
    2016-12-01T18:16:16+01:00 RedakcjaPP
    MOnika, Renia :)
    Tak :)
    Basia
  • KORAL
    2016-12-01T18:30:03+01:00 KORAL
    Super, nowy konkurs !
    Znów zapytam jak tam będzie z tym proszkiem do pieczenia i drożdżami, podstawowe czy dodatkowe ?
  • Mariola123
    2016-12-01T19:11:44+01:00 Mariola123
    Pni Basiu czy składnik podstawowy może być.np soja a dodatkowy batat ? a do tego składniki robocze. Dziękuję za odpowiedz :)
  • RedakcjaPP
    2016-12-01T19:56:31+01:00 RedakcjaPP
    Elu,
    Drożdże i proszek do pieczenia będą robocze. Podobnie cukier, niezależnie od ilości.

    Mariolu,
    I soja, i batat będą podstawowymi składnikami dodatkowymi. W jednej potrawie możesz użyć tylko jednego.
    Basia
  • Mniam1
    2016-12-01T21:35:38+01:00 Mniam1
    Czy zamiast pomidorów można użyć przecieru pomidorowego?
  • slodkokwasnakuchnia
    2016-12-01T22:58:36+01:00 slodkokwasnakuchnia
    Super,nowy konkurs.Trzeba będzie pomyśleć.Pozdrawiam
  • rena123
    2016-12-02T06:46:35+01:00 rena123
    Czy żurawina może być taka ze słoiczka? I czy pomidory mogą być suszone ze słoiczka? (w zalewie)
  • RedakcjaPP
    2016-12-02T08:21:19+01:00 RedakcjaPP
    Tak Sylwia,
    Z pomidorów można zrobić przecier choćby na bieżąco. Dodajesz do niego jedynie ew. jakieś przyprawy, które i tak są robocze. Więc jak najbardziej może być.
    Reniu podobnie jesli chodzi o żurawinę (jesli jest zrobiona tak, że nie dodawałoby się do niej jakiś dodatkowych składników, które byłyby podstawowe).
    Basia
  • rena123
    2016-12-02T08:23:53+01:00 rena123
    Czyli rozumiem, że pomidory suszone w zalewie też mogą być?
  • RedakcjaPP
    2016-12-02T08:34:47+01:00 RedakcjaPP
    Tak Reniu.
    Basia
  • Netka
    2016-12-02T09:43:15+01:00 Netka
    Basiu, a jak będzie traktowany jogurt albo śmietana ?
  • Netka
    2016-12-02T09:45:26+01:00 Netka
    I jeszcze chcialam zapytać o dekoracje, czy wystarczy tylko udekorowana potrawa na talerzu, półmisku itp czy to ma być dekoracja jeszcze obok potrawy, tak jak na tych zdjęciach na gorze ?
  • RedakcjaPP
    2016-12-02T09:45:33+01:00 RedakcjaPP
    Netko, jesli do zabielenia: 1-2 łyżki to może być roboczy.
    Basia
  • RedakcjaPP
    2016-12-02T09:48:14+01:00 RedakcjaPP
    Netko, to co jest na talerzu.
    Np. jeśli w potrawie z prawego górnego rogu nie używałabys cytryny, to możesz ją pominąć w spisie.
    Basia
  • Netka
    2016-12-02T09:53:34+01:00 Netka
    Ok, dziękuję :)
  • rena123
    2016-12-02T13:45:47+01:00 rena123
    Basiu, a żelatyna? W poprzednich konkursach była chyba traktowana jako składnik roboczy, ale nie jestem pewna ;)
  • RedakcjaPP
    2016-12-02T13:48:48+01:00 RedakcjaPP
    Tak było Reniu. Podtrzymuję :)
    Basia
  • rena123
    2016-12-02T13:53:07+01:00 rena123
    Dziękuję :)
  • slodkokwasnakuchnia
    2016-12-02T15:10:45+01:00 slodkokwasnakuchnia
    Mam pytanie.Czy może być sok pomidorowy?A jeśli chodzi o sery o czy może być ricotta i mozarella?
  • RedakcjaPP
    2016-12-02T15:18:06+01:00 RedakcjaPP
    Sok pomidorowy może być, ser dowolny.
    Basia
  • slodkokwasnakuchnia
    2016-12-02T15:30:42+01:00 slodkokwasnakuchnia
    Dziękuje
  • Mariola123
    2016-12-02T17:43:06+01:00 Mariola123
    Jeszcze się zapytam bo dale myślę i nie wiem :)
    Podstawowy składnik to albo kurczak albo ciecierzyca lub makaron
    ale jakie można użyć składnik podstawowy dodatkowy ? będę wdzięczna z odpowiedz :)
  • rena123
    2016-12-02T17:50:10+01:00 rena123
    Mariola, w daniu konkursowym musisz użyć wszystkich składników podstawowych z zestawu, czyli żurawina + filet z kurczaka + makaron i dowolny składnik podstawowy dodatkowy, np. cukinia lub buraki lub orzechy itp (wybór należy do Ciebie) albo ciecierzyca + pomidory + ser i dowolny składnik podstawowy dodatkowy.
  • Mariola123
    2016-12-02T18:50:30+01:00 Mariola123
    Dziękuje na reszcie rozumiem :)
  • rena123
    2016-12-02T18:54:55+01:00 rena123
    Super! Na początku trudno to wszystko ogarnąć ;)
  • rena123
    2016-12-02T19:17:43+01:00 rena123
    Zapomniałam napisać, że składnik podstawowy dodatkowy nie jest obowiązkowy, tzn. jeśli stworzysz danie tylko ze składników podstawowych z zestawu i składników roboczych, to też może być. Dodanie składnika podstawowego dodatkowego rozszerza nam wachlarz możliwości.
  • RedakcjaPP
    2016-12-02T21:10:39+01:00 RedakcjaPP
    Mariola, Renia dobrze wytłumaczyła, Dzieki Reniu :)
    Ponadto w każdej potrawie możesz uzyć składników roboczych
    Basia
  • Gość
    2016-12-04T16:26:20+01:00 gość IP: 213.238.*.*
    Czy zamiast ziaren ciecierzycy moze byc mąka z ciecierzycy?
  • RedakcjaPP
    2016-12-04T19:28:30+01:00 RedakcjaPP
    Ciecierzycę obejmuje ta sama zasada jak przy przecier pomidorowy omawiany na poprzedniej stronie.
    Basia
  • Netka
    2016-12-07T18:20:35+01:00 Netka
    Jak są traktowane jajka ? Bo wiedzę, ze duzo osób dodaje je jako składniki robocze...
  • karolinajedynak24
    2016-12-07T19:49:37+01:00 karolinajedynak24
    Mam pytanie Do Basi
    czy składniki robocze mogę być np
    - cukier
    - cukier waniliowy
    vegeta
    - majonez
    -łyżka natki pietruszki
    - biała część pora
    - czosnek
    czy jest tego za dużo
  • karolinajedynak24
    2016-12-07T19:55:52+01:00 karolinajedynak24
    a i woda solona do gotowania makaronu też bedzie roboczym składnikiem czy nie bierzemy tego pod uwagę
  • RedakcjaPP
    2016-12-08T06:54:01+01:00 RedakcjaPP
    Netko,
    Jedno jajko np. do sklejenia masy mięsnej, albo do posmarowania rogalików itp. może być traktowane jako robocze. Nie może to byc np. składnik sałatki :)
    Basia
  • RedakcjaPP
    2016-12-08T06:56:13+01:00 RedakcjaPP
    Karolina,
    Biała część pora jest składnikiem podstawowym
    Czosnek w ilości np. główki do zupy czosnkowej również.
    Basia
  • karolinajedynak24
    2016-12-08T07:42:47+01:00 karolinajedynak24
  • Netka
    2016-12-08T08:48:09+01:00 Netka
    Dzięki Basiu, tak tez sobie potem pomyślałam, ze pewnie od ilości zalezy
  • kasik1p3
    2016-12-08T10:07:42+01:00 kasik1p3
    Witam, mam takie pytanko bo już zgłupiałam....patrząc po dodanych przepisach konkursowych
    , widzę, że surowe jajko traktowane jest jako składnik roboczy. Mam rację?
  • kasik1p3
    2016-12-08T10:10:12+01:00 kasik1p3
    Oj przepraszam właśnie doczytałam o jajku :-)
  • kruszonka
    2016-12-08T16:50:10+01:00 kruszonka
    Czy 2 łyżki jakiegoś produktu dodanego do potrawy to składnik roboczy.A kostkę rosołową za jaki składnik uznać.?
  • Gość
    2016-12-10T12:15:42+01:00 nikola (gość) IP: 5.172.*.*
    Jogurt uznawany jest za skladnik roboczy czy dodatkowy?
  • RedakcjaPP
    2016-12-10T17:51:41+01:00 RedakcjaPP
    Kruszonką, kostka rosolowa to skladnik roboczy. 2 łyżki zależy jakiego składnika. Np. 2 łyżki mielonego mięsa - będzie podstawowy składnik.
    Gościu, zależy do czego ten jogurt i ile.
    Basia
  • poezjasmaku
    2016-12-11T10:24:39+01:00 poezjasmaku
    Witam mam pytanie czy,zamiast fileta może być udko z kurczaka bez kości wyfiletowane?. Dzięki za odpowiedź
  • Netka
    2016-12-11T10:27:12+01:00 Netka
    Mi się wydaje, ze nie powinno, skoro to ma być kreatywne gotowanie to niech będzie z tego co jest podane, bo jak tak każdy zacznie zmieniać składniki to wyjdzie zupełnie coś innego :)
  • RedakcjaPP
    2016-12-11T10:46:08+01:00 RedakcjaPP
    Filetem określa się pierś kurczaka odzieloną od kości. I o tę część kurczaka chodzi w naszym konkursie :).
    Basia
  • kasik1p3
    2016-12-11T12:06:32+01:00 kasik1p3
    Coraz więcej pojawia się przepisów nie spełniających kryteriów konkursu...:-(
  • RedakcjaPP
    2016-12-11T12:54:30+01:00 RedakcjaPP
    Kasiu, zawsze się tak zdarza. Niektórzy oodruchowo zaklikują ten tag, nie sprawdzając nawet, o co chodzi w konkursie.
    Co nie znaczy, że mają szaansę wygrać.
    Basia
  • Gość
    2016-12-11T20:29:23+01:00 kiki (gość) IP: 178.212.*.*
    Komentarz został usunięty przez moderatora
  • Iwona75
    2016-12-13T08:46:23+01:00 Iwona75
    A czy owoce morza można potraktować jako jeden składnik podstawowy dodatkowy? Bo kupiłam mieszankę frutti di mare i nie bardzo mi się uśmiecha wybierać pojedyncze sztuki :-)
  • RedakcjaPP
    2016-12-13T09:12:04+01:00 RedakcjaPP
    Iwona,
    Jeśli mieszanka była w jednym opakowaniu dostępnym w sklepie, to można je potraktować jako jeden składnik.
    Basia
  • rena123
    2016-12-13T09:17:37+01:00 rena123
    Czy w takim układzie mrożonki warzywne z warzyw mieszanych (np. zupa wiosenna lub włoszczyzna) też można potraktować jako jeden składnik?
  • RedakcjaPP
    2016-12-13T09:19:00+01:00 RedakcjaPP
    Reniu, na tej samej zasadzie.
    Basia
  • Netka
    2016-12-13T09:32:43+01:00 Netka
    ...a dwa lub 3 plasterki boczku czym beda, roboczym cay podstawowym ?
  • rena123
    2016-12-13T09:47:27+01:00 rena123
    O, super! Dzięki :)
  • RedakcjaPP
    2016-12-13T09:50:14+01:00 RedakcjaPP
    Netko, to podstawowy składnik
    Basia
  • Iwona75
    2016-12-13T10:20:07+01:00 Iwona75
    Dziękuję za szybką odpowiedź, mieszanka kupiona w jednej paczce.
  • Netka
    2016-12-13T10:38:03+01:00 Netka
    Oj szkoda, ale dziekuje za odpowiedz ☺
  • Netka
    2016-12-14T17:27:49+01:00 Netka
    Kurcze, sorki, ze zawracam znowu głowę, ale jak traktujemy śmietanę lub mleko ? Kazda ilość jako roboczy ?
  • Netka
    2016-12-14T19:32:29+01:00 Netka
    a, o śmietanie już było, zapomniałam :)
  • RedakcjaPP
    2016-12-14T20:24:42+01:00 RedakcjaPP
    Netko, jeśli mleko będzie np. do moczenia śledzi, to może być robocze. Ale np. jako składnik naleśników to już byłoby podstawowe.
    Basia
  • Duśka55555
    2016-12-14T23:15:37+01:00 Duśka55555
    A łyżeczka koncentratu pomidorowego można zaliczyć jako składnik roboczy?
  • RedakcjaPP
    2016-12-15T08:23:19+01:00 RedakcjaPP
    Można uznać to za przyprawę, więc składnik roboczy :)
    Basia
  • Netka
    2016-12-15T13:30:50+01:00 Netka
  • karolinajedynak24
    2016-12-16T21:43:54+01:00 karolinajedynak24
    Słuchajcie bo już nie wiem na konkurs można przesyłać tylko dania czy przystawki też są brane pod uwagę
  • rena123
    2016-12-16T21:47:36+01:00 rena123
    Karolina, przystawka to też danie. Chodzi o różne potrawy, nawet ciasta i desery...
  • karolinajedynak24
    2016-12-16T21:49:40+01:00 karolinajedynak24
    Dzięki Reniu bo jakoś ostatnio zgłupiałam
  • aga3103
    2016-12-28T22:34:44+01:00 aga3103
    Witam, a ja mam pytanko, czy bulion drobiowy możemy uznać za składnik dodatkowy?
  • RedakcjaPP
    2016-12-29T08:49:04+01:00 RedakcjaPP
    Aga,
    jeśli jest zrobiony z kostki, to można (kostka rosołowa może być nawet traktowana jako składnik roboczy)
    W radach zaś możesz napisać, jak przygotowujesz bulion domowym sposobem, a najlepiej wkleić tam link do takiego przepisu dodanego osobno.
    Basia
  • aga3103
    2016-12-29T12:42:45+01:00 aga3103
    Dziękuję :)
  • MałaMi
    2016-12-30T17:26:49+01:00 MałaMi
    A czy żurawina taka ze słoiczka (kupiona), gdzie głównym składnikiem jest właśnie żurawina, a do tego dodatki, czyli woda, cukier, kwas cytrynowy i zagęstniki też może być? Bo nie wiem czy iść na łatwiznę czy gotować swoją ;)
    O ile zdążę ze swoim przepisem, bo pomysłów to mam kilka, ale czasu zabrakło do tej pory nawet na jeden :( a zestawy takie super, że podwójnie żałuję.
  • MałaMi
    2016-12-30T17:29:37+01:00 MałaMi
    W kwestii żurawiny widziałam to pytanie, ale w sklepach dostępne są różne i nie mają jednakowego składu, dlatego wolę się upewnić :)
  • RedakcjaPP
    2016-12-30T19:10:44+01:00 RedakcjaPP
    Aneta,
    Jeśli chodzi o gotową żurawinę z wymienionym przez Ciebie składem, to może być. Widzę, że tam same składniki, które można byłoby uznać za robocze.
    Basia

    PS. Kreatywny jest do jutra :)
  • karolinajedynak24
    2017-01-10T20:44:16+01:00 karolinajedynak24
    Gratuluje wszystkim
  • rena123
    2017-01-10T21:37:09+01:00 rena123
    Dziękuję bardzo za tak wielkie wyróżnienie :)
    I za gratulacie :)
  • aga3103
    2017-01-10T21:37:52+01:00 aga3103
    Dziękuję za wyróżnienie i gratuluję wszystkim :)
  • rena123
    2017-01-10T21:40:30+01:00 rena123
    Gratuluję wszystkim wyróżnionym i wszystkim uczestnikom konkursu :)
  • Martyna1991
    2017-01-10T22:20:48+01:00 Martyna1991
    Gratulację :)

    Reniu Twój sernik Wymiata jeśli mogę tak napisać :)
    W pełni zasłużona pierwsza nagroda , właśnie za niego trzymałam kciuki bo jest kreatywny od "a do z"
    Ps. pochwal się tą bluzą bo jestem jej strasznie ciekawa :)
  • rena123
    2017-01-10T22:28:09+01:00 rena123
    Dziękuję, Martynko :) Pochwalę się, jak tylko otrzymam :)
  • Martyna1991
    2017-01-10T22:29:22+01:00 Martyna1991
    trzymam za słowo :)
  • Mniam1
    2017-01-10T22:30:39+01:00 Mniam1
    Jupi!!! O rety, ale się cieszę! Dziękuję bardzo i gratuluję wszystkim :) Teraz patrzę na sernik Reni i otwieram buzię. Zasłużone pierwsze miejsce :)
  • Gość
    2017-01-11T05:55:25+01:00 agata(s) (gość) IP: 31.134.*.*
    Pytanie uczestnika konkursu (z poprzednich konkursów kreatywnych):
    A co z żelatyną jeżeli użyję 4 łyżek będzie to składnik roboczy czy podstawowy.

    Odpowiedź Pani Basi:
    4 łyżki to za dużo,aby uznać ten składnik za roboczy,góra 2 łyżki.

    W tym przepisie użyto 5 łyżek żelatyny i to głównie niej trzyma się cały tort więc taka ilość według poprzednich ustaleń powinna zaliczać się do składnika podstawowego.
    Już nie wspominając o dużej ilości cukru,która znajduje się w każdej warstwie tego tortu.
  • RedakcjaPP
    2017-01-11T08:14:25+01:00 RedakcjaPP
    Agata(?):
    Nie jestesmy w stanie przewidzieć kierunku kreatywności osób biorących udział w konkursie. I o to w tym chodzi, żeby puścić wodze fantazji kulinarnej. Użytkownicy maja pomysły, których nie możemy przewidzieć. Już kilkakrotnie po dyskusjach weryfikowaliśmy zdanie. Dotyczy tego choćby wpis oznaczony gwiazdką w tym konkursie.
    "*po doświadczeniach z poprzednia edycją konkursu – cukier w każdej ilości postanowiliśmy zaliczyć do składników roboczych"

    Ostatni wpis na stronie 3 poprzedniej edycji: http://www.przyslijprzepis.pl/konkursy/kreatywne-gotowanie-11#"; brzmi:
    3 miesiące temu RedakcjaPP
    "Żelatyna jest robocza, na pewno. Nie da się jej wykorzystać do niczego innego niż doprowadzania do stężenia"
    Basia
  • monikaT83
    2017-01-11T09:10:28+01:00 monikaT83
    Serdecznie gratuluję! Prawie wszystkie moje typy się potwierdziły! Super,jeszcze raz serdecznie gratuluję!!!
  • Netka
    2017-01-11T12:38:06+01:00 Netka
    Ja mam takie pytanie na zapas :) Myślałam, ze przepisy w tym konkursie powinny być amatorskie i wymyślone na potrzeby konkursu ale zauważyłam, ze są tutaj rowniez przepisy powielane, takie, których podobnych w sieci jest dosyć dużo. Czyli rozumiem, ze to nie jest brane pod uwagę, ze na przykład bardzo podobny przepis już się gdzieś pojawił ?
  • RedakcjaPP
    2017-01-11T13:23:52+01:00 RedakcjaPP
    Aneta, ograniczona ilość narzuconych składników w jakiś sposób wymusza kreatywność.
    I tego się trzymamy :)
    Basia
  • Netka
    2017-01-11T13:55:19+01:00 Netka
    No i ok :) Dobrze wiedziec Basiu :)
  • slodkokwasnakuchnia
    2017-01-11T19:29:07+01:00 slodkokwasnakuchnia
    Gratuluję wszystkim!