Kreatywne gotowanie 11 – WYNIKI

 

1. Wybierz jeden z 2 zestawów podstawowych składników:
a. kasza, ryba, burak
b. śmietana, bakalie, mąka

2. Ugotuj danie, dodając maksymalnie 1 dowolnie wybrany składnik (np. ziemniaki, twaróg itp.). Przypraw, ziół i składników roboczych (np. woda, olej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania) możesz używać do woli.
Wymieniając składniki potrawy, podziel je na*:
a. składniki podstawowe z zestawu
b. składnik podstawowy dodatkowy
c. składniki robocze
d. dekorację

3. Zadbaj o dekorację przygotowanej przez siebie potrawy, a następnie zrób zdjęcie i zamieść je wraz z przepisem w serwisie. Zdjęcie powinno być ostre
i ważyć minimum 1 MB.

4. Zaznacz konkursowe słowo kluczowe: kreatywne_gotowanie11

Spośród zamieszczonych przepisów redakcyjna testerka wybierze i nagrodzi te, które są najbardziej pomysłowe i opatrzone najlepszym zdjęciem.

Na zwycięzców konkursu czekają nagrody z linii Expressionist Collection ufundowane przez firmę Electrolux:
1 miejsce  – blender ręczny
2 miejsce  – toster
3 miejsce  – czajnik elektryczny

oraz 5 wyróżnień** od Burda Książki:
Damian Kordas – Moje pyszne inspiracje, Małgorzata Puzio – W smak naturze, Anna Lewandowska – Zdrowe gotowanie by Ann, Kinga Paruzel – Fit słodkości. Naturalnie słodkie i zdrowe, Charlie Daigneault – Imprezownik kulinarny

Interesujące przepisy nagradzamy też publikacją :)

Na zgłoszenia czekamy od 7 września do 11 października 2016 r.
Wyniki ogłosimy 18 października 2016 r.

Liczba dodanych na konkurs przepisów jest nieograniczona. Oceniane jednak
będą tylko te, których autorzy zaznaczyli zgody i uzupełnili w profilu dane
(w serwisie mogą mieć status prywatny) do ewentualnej wysyłki nagrody.
 
Zachęcamy do czytania komentarzy. Wiele potrafią wyjaśnić :)
 
*po zakończeniu konkursu składniki można będzie dowolnie pogrupować.
** jedno wyróżnienie – jedna książka
 
Przepisy zgłoszone na konkurs
dodaj komentarz 113 komentarzy
  • RedakcjaPP
    2016-09-07T13:59:06+02:00 RedakcjaPP
    Zapraszamy :)
    Basia
  • monikaT83
    2016-09-07T15:30:01+02:00 monikaT83
    Fajne składniki :) może uda mi się coś wymyślić ;)
  • Gość
    2016-09-07T15:56:01+02:00 MałaMi (gość) IP: 46.215.*.*
    Ooo nowy konkurs :) trzeba pomyśleć! ;)
  • slodkokwasnakuchnia
    2016-09-07T17:46:33+02:00 slodkokwasnakuchnia
    Witam!Jeśli chodzi o 1 zestaw to czy ryba musi być świeża czy można użyć mrożonej,z puszki albo wędzonej?I jeśli chodzi o zestaw 2 to śmietana ma być kwaśna czy słodka i ile procentowa?A bakalie:czy to mogą być dowolne owoce suszone i orzechy czy jakieś konkretne?Pozdrawiam
  • slodkokwasnakuchnia
    2016-09-07T18:01:18+02:00 slodkokwasnakuchnia
    I jeszcze nasunęły mi się pytania.Jeśli chodzi o zestaw 1 czy buraczki mogą być takie domowe ze słoiczka czy tylko świeże?Zestaw 2 czy mąka tylko pszenna czy też może być kokosowa,jaglana,ryżowa itd.?
  • Ewelina Marcin
    2016-09-07T19:40:17+02:00 Ewelina Marcin
    Super konkurs ;) jak wrócę z wakacji to biorę się ostro do gotowania- dość tego lenistwa ;)
  • RedakcjaPP
    2016-09-07T20:22:35+02:00 RedakcjaPP
    Natalia,
    Ryba moze być mrozona, wędzona, z puszki itp.
    Śmietana może być dowolna. MOże być w jednym przepisie i słodka i kwasna jesli tylko potrzebujesz.
    bakalie: dowolne, może być też mieszanka

    Jeśli chodzi o buraczki, to mogą być ze słoiczka, o ile przy robieniu ich wykorzystywałaś tylko składniki robocze, np. zrobione w occie. Nie może to być sałatka z buraczków z papryką.
    Basia
  • slodkokwasnakuchnia
    2016-09-07T21:42:17+02:00 slodkokwasnakuchnia
    Dziękuję za szybką odpowiedź.Pozdrawiam
  • KORAL
    2016-09-10T20:53:41+02:00 KORAL
    Witam, mam pytanie: jajko to składnik podstawowy czy roboczy?
  • RedakcjaPP
    2016-09-10T21:54:20+02:00 RedakcjaPP
    Elu,
    Zależy do czego i ile. Jeśli do ciasta, to podstawowy
    Basia
  • KORAL
    2016-09-11T09:30:42+02:00 KORAL
    Dziękuję Basiu.:)
  • KORAL
    2016-09-11T13:23:15+02:00 KORAL
    Jeszcze jedno pytanie. Czy w takim razie mleko, olej czy drożdże użyte do ciasta to też składniki podstawowe ? Pewnie tak. :)
  • RedakcjaPP
    2016-09-11T13:42:42+02:00 RedakcjaPP
    Elu, tak.
    To dzięki drożdżom powstaje ciasto drożdżowe. Są siłą rzeczy ważnym składnikiem.
    Basia
  • Judyta12
    2016-09-11T14:38:49+02:00 Judyta12
    Mam pytanie . Czy składniki na ciasto do pierogów będą robocze ???
  • RedakcjaPP
    2016-09-11T16:15:06+02:00 RedakcjaPP
    Judyta,
    Mąki do ciasta do pierogów trzeba tyle, że nie można jej uznać za składnik roboczy.
    Basia
  • Judyta12
    2016-09-11T21:00:57+02:00 Judyta12
    A reszta składników będzie obocza ???
  • RedakcjaPP
    2016-09-12T09:07:44+02:00 RedakcjaPP
    Jesli robisz proste ciasto, to wody można używać do woli, sól jest przyprawą. Można więc uznać je za robocze.
    Basia
  • rena123
    2016-09-12T10:40:00+02:00 rena123
    A czy ryż traktujemy jako kaszę?
  • KORAL
    2016-09-12T10:48:49+02:00 KORAL
    Basiu , Basiu, co z cukrem w cieście, roboczy czy podstawowy? :))
  • RedakcjaPP
    2016-09-12T11:47:17+02:00 RedakcjaPP
    Nie Reniu, ryż nie łapie sie pod kaszę.
    Jedynie kuskus można tu zaliczyć, bo często jest przyporządkowywany do kasz, mimo, że to tak naprawdę makaron.
    A tak, to jaglana, gryczana, manna, jęczmienna itp.

    Elu, cukier w małych ilościach – łyżka, góra dwie może być roboczy.
    Basia
  • akrobatka22
    2016-09-13T20:05:19+02:00 akrobatka22
    Ja też mam pytanko :)
    Czy do drugiego zestawu, gdy użyje sie kilka rodzajów śmietany, np. 18% i 36% to będą one liczone jako składniki podstawowe czy któryś z nich będzie już brany pod uwagę jako składnik podstawowy dodatkowy? :)
  • rena123
    2016-09-13T20:08:24+02:00 rena123
    Justynko, możesz użyć różnych rodzajów śmietany. Wszystkie liczą się jako składnik podstawowy. Tak, jak z różnymi rodzajami bakalii.
  • akrobatka22
    2016-09-13T20:13:15+02:00 akrobatka22
    Super dziekuje Reniu :)
    Te konkursy są świetne! Nieźle trzeba się nagłowić, by wymyśleć coś kreatywnego z tak małej ilości składników :D
    Pozdrawiam!
  • RedakcjaPP
    2016-09-13T20:15:20+02:00 RedakcjaPP
    Potwierdzam słowa Reni :)
    Kombinujcie, kombinujcie dziewczyny :)

    Basia
  • akrobatka22
    2016-09-13T21:14:39+02:00 akrobatka22
    A jeszcze... co z cukrem? Czy jeśli użyje 2-3 łyżek cukru pudru, np. do ciasta lub kremu to jest to składnik roboczy czy już dodatkowy?
  • RedakcjaPP
    2016-09-14T07:49:50+02:00 RedakcjaPP
    Justyna, 2-3 łyzki cukru to za dużo, aby uznać ten składnik za roboczy.
    Basia
  • akrobatka22
    2016-09-14T09:05:08+02:00 akrobatka22
    Ok :) Dziękuję! Trzeba kombinować :P
  • karolinajedynak24
    2016-09-14T09:13:03+02:00 karolinajedynak24
    czy składników roboczych może być kilka np cebula czosnek itp
  • RedakcjaPP
    2016-09-14T09:18:53+02:00 RedakcjaPP
    Karolina, składników roboczych zwykle jest więcej. Uważaj jednak, żeby za robocze nie uznać czegoś, co jest zasadniczym składnikiem.
    Basia
  • karolinajedynak24
    2016-09-14T11:02:26+02:00 karolinajedynak24
    wielkie dzięki pomysł jest biorę się do pracy
  • martula85
    2016-09-16T14:22:45+02:00 martula85
    Basiu a komosę ryżową można zaliczyć pod kaszę? :)
  • RedakcjaPP
    2016-09-16T14:47:54+02:00 RedakcjaPP
    Marta,
    komosa ryżowa = quinoa = ryż peruwiański
    Wynika z tego, że nie można.
    Basia
  • Gość
    2016-09-16T16:56:09+02:00 Julapl (gość) IP: 94.254.*.*
    Mam pytanie czy 1 jajko dodane do potrawy bedzie skladnikiem roboczym? :)
  • martula85
    2016-09-16T21:05:34+02:00 martula85
    Basiu dziękuję za odpowiedź:)
  • RedakcjaPP
    2016-09-18T10:27:24+02:00 RedakcjaPP
    Jula, jeśli będzie to np. jajko potrzebne do panierowania, to mozesz uznać je za robocze.
    Basia
  • dorota w
    2016-09-18T20:19:15+02:00 dorota w
    ile musi być minimalnie w przepisie mąki żeby był to składnik podstawowy w zestawie z mąką?
  • RedakcjaPP
    2016-09-18T20:23:36+02:00 RedakcjaPP
    Dorotko, nie ma określonej minimalnej ilości dla składnika podstawowego. Mąka w tym przypadku po prostu musi być i jakąś rolę ma odgrywać.
    Basia
  • dorota w
    2016-09-18T20:25:21+02:00 dorota w
    czy musi być użyty składnik podstawowy dodatkowy czy można tylko użyć składniki podstawowe z zestawu plus dekoracja?
  • dorota w
    2016-09-18T20:26:05+02:00 dorota w
    czy 1 łyżka zielonego groszku do sałatki to dekoracja?
  • RedakcjaPP
    2016-09-19T07:52:59+02:00 RedakcjaPP
    Dorotko:
    "2. Ugotuj danie, dodając MAKSYMALNIE 1 dowolnie wybrany składnik". Co prawda nam chodziło o to, aby, nie dać więcej niż jeden, ale można to zinterpretować jako "0, góra jeden". Więc jesli nie dodasz, przepis bedzie ważny.

    A w sprawie groszku się skonsultuję i napiszę potem.
    Basia
  • dorota w
    2016-09-19T13:09:24+02:00 dorota w
    czy łuska gryczana mielona to nadal kasza?
  • RedakcjaPP
    2016-09-19T13:20:02+02:00 RedakcjaPP
    Dorotko,
    1. Łuska, to nie kasza.
    2. Groszek do dekoracji może być. Nie możesz jednak wmieszać go do sałatki, tylko ozdabiać na wierzchu
    Basia
  • martula85
    2016-09-19T13:40:52+02:00 martula85
    Basiu a może być tylko użyty sok z buraka który zrobię sama?
  • RedakcjaPP
    2016-09-19T14:21:24+02:00 RedakcjaPP
    Może, ale w skłądnikach podaj ilośc buraków, a przepis niech obejmuje wyciskanie.
    Basia
  • martula85
    2016-09-19T20:52:41+02:00 martula85
    Dzięki Basiu za odpowiedź:)
  • Trufelekkk
    2016-09-19T21:11:39+02:00 Trufelekkk
    Już uruchamiam swoją wyobraźnię i w weekend będzie trochę więcej czasu to biorę się za gotowanie :)
    fajny konkurs! :)
  • dorota w
    2016-09-21T10:07:05+02:00 dorota w
    czy amarantus to kasza?
  • RedakcjaPP
    2016-09-21T11:00:41+02:00 RedakcjaPP
    Zrobilismy w redakcji kulinarnej i ogrodniczej burzę mózgów. POnieważ z jakiś względów można amarantus uznać za kaszę, to dopuszczamy jego użycie. Jednocześnie wycofujemy się z zakazu uzywania quinoa. Marta (martula85), jesli chcesz jej nadal użyć, to droga otwarta.

    Reasumując: amarantus i quinoa można uznać za kaszę na potrzeby tego konkursu.
    Basia
  • Gość
    2016-09-21T15:49:36+02:00 Justa a SALAD (gość) IP: 89.71.*.*
    A czy można tak sprytnie użyć składnika PIETRUSZKA, że wykorzystuję zarówno korzeń, jak i natkę, jako składnik podstawowy i mam 2 w 1?
  • RedakcjaPP
    2016-09-21T18:24:35+02:00 RedakcjaPP
    Można tak zrobić
    Basia
  • martula85
    2016-09-26T17:17:11+02:00 martula85
    Basiu czy można użyć suszonych buraków?:)
  • RedakcjaPP
    2016-09-26T19:13:16+02:00 RedakcjaPP
    Marta,
    Można :)
    Basia
  • martula85
    2016-09-26T19:31:07+02:00 martula85
    Dzięki Basiu za szybką odpowiedź jutro mogę działać w kuchni:)
  • KORAL
    2016-09-29T13:42:37+02:00 KORAL
    Basiu, pisałaś że drożdże to składnik podstawowy. Rozumię że proszek do pieczenie, soda czy amoniak też ?
  • RedakcjaPP
    2016-09-29T14:06:48+02:00 RedakcjaPP
    Elu, proszek do pieczenia, soda i amoniak, kojarza mi się jakoś tak roboczo. Ale, żeby być konsekwentnym nalezy powiedzieć, że to składnik podstawowy, bo pełią rolę podobną do drożdży.
    Jutro odpowiem, co zdecydowały koleżanki z redakcji (dziś jestem na urlopie)
    Basia
  • KORAL
    2016-09-29T14:57:31+02:00 KORAL
    No to miłego wypoczynku :))
  • martula85
    2016-09-29T16:00:18+02:00 martula85
    To o żelatynie można powiedzieć to samo, że może być składnikiem podstawowym.:)
  • RedakcjaPP
    2016-09-29T16:05:53+02:00 RedakcjaPP
    Marta, słuszne spostrzeżenie,
    Basia
  • KORAL
    2016-09-29T16:50:16+02:00 KORAL
    O właśnie, też nie pomyślałam, no to mamy problem.
  • RedakcjaPP
    2016-09-29T17:35:18+02:00 RedakcjaPP
    Żelatyna jest robocza, na pewno. Nie da się jej wykorzystać do niczego innego niż doprowadzania do stężenia.
    Basia
  • RedakcjaPP
    2016-09-30T11:03:31+02:00 RedakcjaPP
    W redakcji podzielono moje zdanie (czyli drożdże kojarzą się z zasadniczym elementem ciasta drożdzowego, a proszek spełnia rolę roboczą). Jednak aby było konsekwentnie, to zmieniamy drożdzom status na roboczy, aby tak tez mozna było potraktować inne proszek, sode i amoniak.
    Basia

    Czyli:
    drożdże – roboczy
    poszek, soda, amoniak - roboczy
  • KORAL
    2016-09-30T13:31:33+02:00 KORAL
    Dzięki za informację :) Dobrze że sprawa wyjaśniona- Drożdżowe rośnie na drożdżach- Proszkowe na proszku, innej możliwości nie ma :) Dla mnie to już za późno, ale inni może z tego skorzystają.
    Pozdrawiam wszystkich :)
  • Gość
    2016-10-03T21:23:43+02:00 miriam (gość) IP: 46.112.*.*
    rozumiem, że grzyby kurki to składnik dodatkowy, ocet ryżowy i miód (skropienie) -to składniki robocze. A do dekoracji można użyć np. kilku warzyw, owoców (bez limitu)
  • RedakcjaPP
    2016-10-05T13:26:22+02:00 RedakcjaPP
    MIriam, o braku limitu mówić nie mozna w przypadku dekoracji. To maja być dodatki, bez których zasadnicza potrawa miałaby taki sam smak.
    Basia
  • Gość
    2016-10-07T23:01:42+02:00 Gość (gość) IP: 91.94.*.*
    Basiu, najpierw napisałaś że góra 2 łyżki cukru to składnik roboczy a potem że 2-3 łyżki to za dużo aby to był składnik roboczy. To jak wkońcu?
  • RedakcjaPP
    2016-10-07T23:21:14+02:00 RedakcjaPP
    Anonimie,
    2-3 łyżki to zdecytowanie więcej niż 1, góra 2.
    Basia
  • Gość
    2016-10-08T10:29:30+02:00 Ania (gość) IP: 91.94.*.*
    A np 2 łyżki majonezu aby połączyć składniki?
  • RedakcjaPP
    2016-10-08T10:49:38+02:00 RedakcjaPP
    Aniu,
    Tyle majonezu można użyć.
    Basia
  • Just a SALAD
    2016-10-10T12:03:36+02:00 Just a SALAD
    Chciałam zapytać czy można zgłsić do konkursu przepis, który opublikowało się już na swoim blogu?
  • RedakcjaPP
    2016-10-10T12:17:50+02:00 RedakcjaPP
    Można :).
    Basia
  • OwocoweLove
    2016-10-10T15:05:56+02:00 OwocoweLove
    A czy na zdjęciu można podać np. z ryżem ze względu na walory estetyczne? Jeśli ryżu nie ma w składnikach :)
  • RedakcjaPP
    2016-10-10T15:17:11+02:00 RedakcjaPP
    Nie powinno być ryżu na zdjęciu, skoro nie ma go w składnikach.
    W radach można napisać, że dobrze smakuje z ryżem.
    Basia
  • mirkapliszka
    2016-10-10T16:19:59+02:00 mirkapliszka
    Pytanie do redakcji: Czy dotarło moje zdjęcie na konkurs Kreatywne gotowanie 11. Wysłałam pierwszy raz i nie wiem czy wszystko dobrze zrobiłam
  • RedakcjaPP
    2016-10-10T18:48:29+02:00 RedakcjaPP
    Mirko, przepis ze zdjęciem na konkurs się nie wysyła. zamieszcza się w serwisie.
    Wymyśl danie zgodne zasadami konkursu kreatywne gotowanie 11, zrealizuj je, zrób zdjęcia potrawie i zamieść w serwisie, korzystając z tego formularza: http://www.przyslijprzepis.pl/przepisy/edytuj
    Basia
  • slodkokwasnakuchnia
    2016-10-18T20:00:05+02:00 slodkokwasnakuchnia
    gratuluję wszystkim zwycięzcom konkursu
  • Martyna1991
    2016-10-18T20:14:03+02:00 Martyna1991
    Dziękuję serdecznie za wyróżnienie , już jestem ciekawa która książka do mnie dotrze :)
    Gratuluję wszystkim pozostałym wyróżnionym oraz miejsc na podium :)
  • Skotka
    2016-10-18T20:41:12+02:00 Skotka
    Gratuluję wszystkim nagrodzonym:)
  • martula85
    2016-10-18T20:45:20+02:00 martula85
    Gratulacje dla zwycięzców :)
  • dorota w
    2016-10-18T21:08:59+02:00 dorota w
    Gratuluję wszystkim wygranym!
    Dziękuję za wyróżnienie mojego przepisu, nie spodziewałam się tak wysokiego miejsca :)
  • Hrabina w kuchni
    2016-10-18T21:19:48+02:00 Hrabina w kuchni
    Dziękuję, jestem miło zaskoczona. Pozdrawiam :)
  • ewaeu
    2016-10-18T23:32:18+02:00 ewaeu
    Bardzo dziękuje za wyróżnienie. Bardzo mi miło. Duża to dla mnie niespodzianka .
    Gratuluje pozostałym wyróżnionym .
    Pozdrawiam...:)
  • Gość
    2016-10-19T04:17:41+02:00 Jakub (gość) IP: 178.235.*.*
    Mam kilka pytań do Pani Redakcyjnej Testerki, mianowicie:

    - co brała Pani pod uwagę wybierając miejsce nr 1?

    - kierowała się Pani smakiem?
    - wyglądem?
    - czy też kreatywnością uczestnika?


    Jako kucharz z wieloletnim doświadczeniem, chciałbym powiedzieć kilka słów na temat powyższego wybranego przepisu. Nic nie ujmując Pani Dorocie, a raczej stwierdzając brak wiedzy, kompetencji i doświadczenia w kolejnym konkursie ocenianym przez tzw. kucharkę testerkę.
    Jeżeli chodzi o kreatywność - ( wszak o to chodzi w tym konkursie), hmm jest zerowa, połowa ugotowanego jajka, okręcona śledziem z wiaderka rynkowego (mam nadzieję, że nie marketowego), posypana amarantusem z solą, zabarwioną sokiem z buraka.

    Wszystko..., więc pytam gdzie smak, gdzie spoiwo, gdzie coś co zachęca do zjedzenia.

    Z ciekawości zrobiliśmy to sobie w kuchni, nie dało sie zjeść, suchość jajka, okręcona śledziem i przysypana jeszcze czymś bardziej suchym na wierzchu?.

    Może jakas instrukcja obsługi?

    Mam nadzieję, że Pani kucharka sie wypowie co nią kierowało, wybierając tak kiepski przepis konkursowy, mało tego wśród tak wielu wspaniałych i mega kreatywnych przepisów innych uczestników.

    Pozdrawiam, i czekam na odpowiedź

    Jakub
  • Gość
    2016-10-19T07:33:30+02:00 Aga (gość) IP: 83.31.*.*
    Brawo Jakub!!!
  • Gość
    2016-10-19T07:38:36+02:00 Aga (gość) IP: 83.31.*.*
    Jakub, tu wygrywają tylko te osoby, które intensywnie udzielają się na forum zwłaszcza na stronie "Co robicie". Aby było śmieszniej, nie dyskutują tam o gotowaniu, ale o swoich dzieciach, pracy, mężach itp. głupotach. A "Nasza Basia" namiętnie z nimi rozmawia, to jedna wielka rodzina. Im lepsze stosunki na forum, tym większa szansa na wygrane, nie tylko w konkursach, ale przede wszystkim w gazetkach kulinarnych. Ktoś się powinien temu przyjrzeć, to nie jest obiektywne
  • RedakcjaPP
    2016-10-19T08:08:10+02:00 RedakcjaPP
    Jakub, Ania
    Każdy ma prawo do swojego zdania, ale o przydziale nagród w konkursach decyduje wybór redakcyjnej testerki. Ania nie musi go uzasadniać.
    Użytkowników zachęcam do wskazywania swoich typów w głosowaniu na przepis dnia i plebiscycie na przepis miesiąca.
    Basia
  • SEZAMEK
    2016-10-19T12:13:50+02:00 SEZAMEK
    Gratuluję :)
    Ale, sporo kontrowersji budzi sposób myślenia np. ile cukru jest składnikiem podstawowym a ile roboczym.
    Przepisy są super, szczerze gratuluję :)
  • Redakcyjna testerka
    2016-10-19T13:16:39+02:00 Redakcyjna testerka
    Panie Jakubie, skoro na wstępie zarzucił mi Pan brak wiedzy,
    kompetencji i doświadczenia, jestem w 100% pewna, że jakkolwiek
    uzasadnię miejsca na podium, będzie to dla Pana niewystarczające i
    usilnie będzie Pan forsował swoje zdanie, co do konkursu, dania i moich
    kompetencji. Dlatego przychylę się do wpisu Redakcji PP i nie wdam się
    w dyskusję. Pozdrawiam.
    Pani Agnieszko, strasznie przykro się to czyta. Oczywiście ma Pani prawo
    mieć własny ogląd sytuacji, ale proszę również wziąć pod uwagę, że ocena
    może być bardzo niesprawiedliwa i po ludzku krzywdząca. Pozdrawiam.
  • monikaT83
    2016-10-19T14:11:43+02:00 monikaT83
    Bardzo dziękuję za wyróżnienie :) jest mi niezmiernie miło, iż przepis na lekkie ciasto przypadł do gustu :) Serdecznie gratuluję pozostałym laureatom :)
  • Ewelina Marcin
    2016-10-19T20:18:42+02:00 Ewelina Marcin
    Gratulacje dla wygranych :) pozdrawiam
  • Bożena1960
    2016-10-19T21:52:00+02:00 Bożena1960
    Gratulacje dla wyróżnionych i wszystkich którzy brali udział.;)
  • Gość
    2016-10-20T03:11:04+02:00 Jakub (gość) IP: 178.235.*.*
    Witam serdecznie, dziękuję za odpowiedź, tylko bardzo proszę, aby ta odpowiedź miała sens, jakikolwiek...

    Ja absolutnie nie chcę wdawać się w dyskusję, bo to nie ma racji bytu, ja tylko proszę o jasność i przejrzystość w organizowanych konkursach, skoro takowe już się pojawiają.
    Czy firma Burda Media jest świadoma tego, jak bardzo tzw. testerki, tudzież Panie Barbary wpływają na niekorzystny wizerunek firmy?. Mają naprawdę wiele fajnych ciekawych i profesjonalnych czasopism, i bardzo ciekawi mnie, czy którekolwiek z nich budzi jakiekolwiek kontrowersje.

    No niestety PP stało się mocno stronnicze, kolesiowe i zapatrzone w jedną stronę.Wielka w tym siła Pani Basi, która piastując swoje obowiązki służbowe jednocześnie udziela się na forach. Wtrącając się pytana, bądź nie pytana (przykład z dzisiaj) w wielu kwestiach, reprezentując tylko i wyłącznie swoją stronniczą opinię.

    Ale abstrahując, ja nadal bardzo proszę o odpowiedź Panią redakcyjna testerkę, bo chyba nie tylko mi, ale przede wszystkim ludziom, którzy w konkurs włożyli serce, umiejętności, czas, kreatywność i nadzieję, należy się odpowiedź. Prostą....co Panią kierowało przy tym wyborze?

    I bardzo wierzę, że w wielkim szacunku dla Czytelnika, osoby zainteresowanej, swojego pracodawcy udzieli Pani tej konkretnej odpowiedzi.

    I jedna mała prośba, do Pani Barbary - nie jest Pani niczyim adwokatem, więc chociaż raz w życiu proszę o wstrzemięźliwość w udzielaniu odpowiedzi. Co oczywiście nie przeszkodzi Pani w tym momencie w bieganiu, krzątaniu i konsultowaniu odpowiedzi. Żenada=bezsilność.

    Pozdrawiam.
    Jakub
  • RedakcjaPP
    2016-10-20T07:52:08+02:00 RedakcjaPP
    W jednym się pomyliłam:

    Wczorajszą (19.10.2016) wypowiedź zaczęłam:
    "Jakub, Ania"
    miało być:
    "Jakub, Aga"

    Za literówkę przepraszam,
    Basia
  • rena123
    2016-10-20T08:45:22+02:00 rena123
    Gratuluję wszystkim laureatom :)
  • rena123
    2016-10-20T09:59:26+02:00 rena123
    Jakubie, czy mógłbyś nam zdradzić, które przepisy konkursowe Ty byś wyróżnił i dlaczego?
  • renatka1998
    2016-10-21T02:25:20+02:00 renatka1998
    Pani Reno, było naprawdę wiele, wiele ciekawych smakowo, wizualnie i imponujących kreatywnością przepisów. Ciężko mi się teraz odnieść, bo zupełnie nie rozumiem dlaczego, ale zakładka konkurs ginie.
    Nie mniej utkwiło mi w pamięci gotowanie Pani Beni, naprawdę robi rzeczy z pasją, pięknie wykończone, coś co jest kulinarnym dziełem sztuki domowej. Albo chlebek Pani Marty, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja podając go na przystawkę, jak również jej torciki z komosą.
    Może dodam linki, bo odszukałem
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/mini-torciki-z-komosa-ryzowa-i-makrela
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/torcik-lososiowy-z-buraczanymi-chipsami
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/buraczano-rybna-kostka-rubika
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cbleb-z-suszonymi-burakami-i-tunczykiem

    I tych linków do gotowania z pasją byłoby o wiele więcej, tylko już zakładka zginęła z zadaniem konkursowym niestety.

    Jeżeli chodzi o moje zdanie. Temat jak najbardziej wykorzystany, kreatywny, smaczny, poświęcone serce do gotowania ze szczyptą abstrakcji, co jest jak najbardziej pożądane w kuchni, i zadowalające kubki smakowe :), Wielkie dziękuję z mojej strony, bo Redakcyjna kucharka docenia jajo okręcone śledziem;/
    I dalej Pani twierdzi, że ma doświadczenie? pasję?, Podstawy kuchni może?, bo chyba też nie...

    Nadal czekam na moją odpowiedź, od Pani testerki. Może nie dociera więc ponowię.

    Mając na względzie szacunek do osób korzystających z PP, i biorących udział w konkursie proszę o uzasadnienie pierwszego miejsca.
    Chyba Pani praca polega na tym, ze jest Pani dla ludzi a nie ludzie dla Pani.

    Pozdrawiam
    Jakub
  • dorota w
    2016-10-21T08:00:52+02:00 dorota w
    Renatko/Jakubie proszę już dbać mi spokój.
    Nie wychodziłam w żadne układy bo tutaj, wbrew temu co Pani/Pan pisze, nie ma.
    Wytypowane przez Pania/Pana przepisy są na pewno bardzo smaczne Ale mój też nam bardzo smakował , mimo braku majonezu jako spoiwa ( mi jego nie brakowalo).
    Nie wydaje mi sie żeby można było zarzucić komukolwiek z serwisu PP brak wiedzy i kompetencji. Odżywianie się na forum Basi wprowadza ciepło i miła domowa atmosferę w serwisie. Chyba nie ma tu osoby, przynajmniej z tych nie anonimowych, która musiałaby inaczej. Pani Ania też jest osoba jak najbardziej na swoim miejscu. Ma wiedzę i pasje do gotowania.
    Czy Pan/Pani bral/ brała udział w tym konkursie lub jest jakoś spokrewniony z kimś kto nie wygrał A zasłużył? Czy ktoś się do Pana/ Pani skarżył czy są to tylko osobiste rozterki osoby która cierpi na bezsenność?
    Ile osób tyle gustów smakowych więc trudno wszystkim dogodzić.
    Jeśli Pan/Pani chcę przyznawać nagrody to proszę zorganizować swój konkurs i samemu przyznawać nagrody zgodnie ze swoimi zasadami i gustem.
    Pozdrawiam i życzę na przyszłość spokojnych snów.
    Dorota
  • martula85
    2016-10-21T10:56:24+02:00 martula85
    Panie Jakubie bardzo dziękuję i jest mi miło że moje przepisy się spodobały, ale ja brałam udział w konkursie nie tylko dla tego żeby wygrać ale dlatego ze mogłam się sprawdzić czy uda się mi coś zrobić pysznego z ograniczonych składników. Dla mnie największą nagroda jest to , że smakowało mojej rodzinie i czuję satysfakcję że mi się udało smacznie coś przyrządzić.

    A jeśli chodzi o Basię i Anie to nie wydaje mi się ze można im coś zarzucić. Są miłymi i sympatycznymi osobami :). A Basia wprowadza na forum dużo pozytywnej energii i wszyscy którzy sie tam udzielają za pewne maja podobne zdanie :)

    Panie Jakubie jestem również za żeby Pan zorganizował jakiś konkurs kulinarny i wyłonił zwycięzców :)

    I dla sprostowania -NIE ZNAM PANA JAKUBA I NIE JESTEM Z NIM W ŻADEN SPOSÓB SPOKREWNIONA
  • beniawojt
    2016-10-21T12:35:50+02:00 beniawojt
    Gratulacje dla zwycięzców i wyróżnionych:)

    Jak dla mnie to każdy zgłoszony przepis do konkursu,zasługiwał na wygraną,a na wybór czy opinie drugich osób nie mamy wypływu.

    Choć rzadko biorę udział w konkursach,to podobnie jak Marta próbuję się sprawdzić i przygotować coś smacznego z wymienionych składników.I choć ostatnio się nie udaje, to będę próbować dalej.

    Renatko/Jakubie dziękuję za miłe słowa pod moim adresem,ale dla wyjaśnienia Nie znam Cię osobiście i nie jestem z Tobą w jakikolwiek sposób spokrewniona.

    A jeżeli chodzi o Basię i Anię to podpisuję się pod słowami Dorotki i Marty.
  • beniawojt
    2016-10-21T12:55:53+02:00 beniawojt
    Chciałam tylko jeszcze dodać że konkursy kreatywne traktuję jako zabawę kulinarną,a nie rywalizację.
    Pozdrawiam wszystkie Panie z PP.
  • Gość
    2016-10-21T21:23:26+02:00 rozbawiona i zniesmaczona jednocześnie (gość) IP: 83.7.*.*
    hehe, ale wpadka :D
    Renatka zapomniała się wylogować zanim wypowiedziała się w roli BOGA tego portalu :D
    Troszkę Cię poniosło... Wypowiadaj się jako Ty, a nie Jakub, użytkownicy, pracodawcy ww. pań.
    I naucz się czytać ze zrozumieniem...
    "Spośród zamieszczonych przepisów redakcyjna testerka wybierze i nagrodzi te, które są NAJBARDZIEJ POMYSŁOWE i opatrzone NAJLEPSZYM ZDJĘCIEM." (duże litery w cytacie pochodzą ode mnie).
    Wszystko jest tu jasne i klarowne i gdybyś przeczytała i zrozumiała, to nie domagałabyś się uzasadnień, których nikt nie jest zobowiązany Ci udzielać.

    Trudno odmówić pomysłowości zrobienia z amarantusa kawioru (choć pewnie są i inne co najmniej tak kreatywne). A zdjęcie jest naprawdę ładne.
    Pozostałe foty nagrodzonych potraw też są ok (i chyba tutaj zamieszczono najlepsze wybrane spośród dołączonych do przepisów – ukłony w stronę Basi), ale jednak to nie jest to.

    Dużo przepisów konkursowych jest ciekawych, nie przeczę. Myślę, że decyzja nie była łatwa. Ale zostały wybrane te, przez osobę do tego powołaną. Po co te wtręty? Tym bardziej, że same osoby zainteresowane przyjmują wyniki z pokorą?

    Werdykt jest i należy go przyjąć wielki doświadczony kucharzu Jakubie lub zakompleksiona kuchto Renatko.
    Pozdrawiam serdecznie wszystkich
  • Judyta12
    2016-10-26T18:20:10+02:00 Judyta12
    Gratuluję zwycięzcom!!!! Pozdrawiam wszystkich uczestników konkursu!
  • Gość
    2016-10-27T17:48:57+02:00 kruszynka (gość) IP: 178.212.*.*
    Panie Jakubie super wypowiedzi,pani Basia jest po prostu niesprawiedliwa,jaki i testerka,ciągle wszędzie są te same osoby,a komuś wmawia,że zdjęcia są niewyrażne albo za dużo na nich jest i dlatego nie są w gazetkach!!!
  • Gość
    2016-10-29T12:07:51+02:00 asiula (gość) IP: 178.212.*.*
    SAMA WIELKA KLIKA
  • Gość
    2016-10-29T12:09:14+02:00 asiula (gość) IP: 178.212.*.*
    Dorotka to też niezła zołza..
  • 2milutka
    2016-10-29T15:14:03+02:00 2milutka
    Zołza ??? Chyba Ci się koleżanko pomyliło......spójrz na siebie kim Ty jesteś, że takie brednie piszesz.
  • dorota w
    2016-10-29T15:25:51+02:00 dorota w
    Asiula, powiedz mi na jakiej podstawie tak sądzisz, znasz mnie?
    Potrawa może się nie podobać bo każdy ma inny gust smakowy ale żeby wydawać opinię o osobie która prawie się tu nie udziela? A może Ty jesteś często pojawiającą się osobą z PP, która wstawia tu dużo przepisów i występujesz teraz tylko pod pseudonimem?
  • Ewelina Marcin
    2016-10-29T18:34:05+02:00 Ewelina Marcin
    Widzę, że ktoś tu się nie może pogodzić z wynikami :( bardzo smutne. Ja akurat teraz nie brałam udziału bo jakoś mi czasu zabrakło ale często biorę udział w innych konkursach, raz wygrywam a drugi przegrywam i nie mam do nikogo żalu... konkurs to konkurs są wygrani i przegrani :) pozdrawiam
  • martula85
    2016-10-29T19:55:39+02:00 martula85
    Ewelina dobrze napisałaś. Konkursy to jest tylko zabawa i każdy bierze w nich udział licząc się z tym że albo wygram albo nie.
    Tak się zastanawiam czy ta osoba , która pisze to wszystko brała udział w konkursie kreatywnym. Jeśli tak to nie umie przegrywać , nie umie się pogodzić z przegrana. A ja jestem zdania że wszystkie osoby , które biorą udział w konkursie są wygrane .
  • RedakcjaPP
    2016-10-29T21:47:27+02:00 RedakcjaPP
    Komentarz został usunięty przez moderatora
  • Martyna1991
    2016-10-29T21:47:32+02:00 Martyna1991
    Tego to chyba już za wiele.

    Asiula widzę że dobrze się cenisz nazywając Zołzą osobę pewnie której nawet nie znasz , nie chce myśleć kim ty możesz być bo bym nie cenzuralnych słów użyła.
    A zołzą to i ja potrafię być porządną.

    Tyle zawiści o konkurs , chyba niektórzy nie zapoznali się z tego słowa znaczeniem.
    Każdy konkurs ma jakiś tytuł KREATYWNOŚĆ tak? Chodziło o stworzenie czegoś fajnego praktycznie z niczego bo przecież tylko z trzech składników , zaopatrzenie tego fajnym zdjęciem i Dorotka jak najbardziej podołała zadaniu , nazwała fajnie danie.
    Przecież nie każdemu musi smakować , się podobać , o to chodzi w konkursach czy to ja zgłupiałam?
    Ja nie cierpię czarnej porzeczki i mi nawet śmierdzi a czerwoną uwielbiam to tak jak ze śledziem z jajkiem i dodatkami inni się nim zajadają a jeszcze inni musieli by dodać majonez bo taki za suchy.

    O gazetkach mowa i rodzinie na forum noo ludzie po co w Was tyle zazdrości?
    Tu to dopiero jest śmiesznie , forum działa tak że nawet chętniej i więcej się gotuje a to się równa z większą ilością publikacji chociaż nie zawsze , tu nie ma żadnej reguły.
    Sama nie raz sobie pomyślałam oo mam taki sam przepis praktycznie i ładniejsze zdjęcia a opublikowali kogoś innego no i co miała zacząć się ukrywać i robić z siebie ofiarę jak Wy?
    Nie szkoda Wam serio życia czy nie macie swojego i znaleźliście sposób by zapełnić pustki wolnego czasu?

    Zapraszamy serdecznie , lepiej z nami popisać niż zamieniać się w żmiję i pluć zawiścią pod głupim anonimem.

    Pozdrawiam :)
  • RedakcjaPP
    2016-10-29T21:49:03+02:00 RedakcjaPP
    Dziewczyny, mądre rzeczy napisałyście, ale w konkursie nie ma przegranych. Są po prostu nienagrodzeni. Przegrani są Ci, którzy zieją zawiścia i nienawiścią.
    Ludzie, którzy swój dobry humor budują na krzywdzeniu innych muszą być źli...
    Nigdy ich nie zrozumiem.

    Każdy następny komentarz pod tym konkursem zostanie przeze mnie usunięty. Jeśli ktoś chce się wypowiedzieć w tej sprawie, zapraszam na forum pod oficjalnym nickiem (niezakładanym teraz dla osłonięcia swojego tchórzostwa).
    Basia
  • Gość
    2016-10-30T05:54:28+01:00 Jakub (gość) IP: 178.235.*.*
    Komentarz został usunięty przez moderatora
  • Joanna Kryla
    2016-10-30T08:54:51+01:00 Joanna Kryla
    Komentarz został usunięty przez moderatora